macbook retina 12 palců iconApple nyní prodává přes 11 stolních počítačů, a ne jinak tomu je i u přenosných MacBooků, kde si můžeme vybrat ze sérií MacBook, MacBook Air a MacBook Pro. Už několik let je vyřazený MacBook Pro 17″, i když by znovu nasazení tohoto pekelného stroje stálo za uváženou.



Proto by Apple měl začít více myslet i na náročnější a ne pouze méně náročné uživatele. Příští generace MacBooků musí obsahovat Retina displej, jako mají nejnovější MacBooky Pro a MacBooky. I když se např. MacBook Air blíží svojí skvělou jemností displeje k Retině, tak jí ve skutečnosti neobsahuje.

TIP redakce:

Dnes dokáže být nadupaný i 13″ MacBook Pro, ovšem stále nemůžeme mluvit o tak silných konfigurací u MacBooků Pro z posledních let, než jakou si můžete doma vytvořit ze staršího MacBooku Pro (2011). Kde můžete mít procesor Intel Core i7 2,9 GHz, 16GB RAM, 2TB a 1,9TB disky zároveň. Ovšem tento výkon a velkou kapacitu si můžete dopřát bez Retina displeje. Tato nová konfigurace stojí dnes 71.919,- Kč u firmy na tuning NSparkle.

Jaká bude budoucnost USB-C, bude chtít Apple rozšířit tuto koncovku do všech svých MacBooků, smysl by dávala ještě u MacBook Air, ale MacBook Pro by rozhodně nebyl vhodným kandidátem.

Trackpad u MacBooků se stále vyvíjí a je zatím ve hvězdách, zda Apple nepřidá to tracpadu i Touch ID vrstu pro potvrzení otiskem prstu, místo psaní hesla.

Retina displej svojí jemností dosahuje už skoro fyzikálního maxima, jaké může lidské oko rozeznat v jemnosti, takže tady asi není tolik cest, kam by mohly displeje dále postupovat.

Co však půjde dopředu je určitě neustále řešený výkon a kapacity jako pamětí RAM (nyní maximálně 16GB), nebo pevných a flash disků (nyní maximálně 512 GB). Zde by mohl Apple už konečně nabízet 1 TB flash disky v příplatkové sérii.

Shrnutí nabízených MacBooků

MacBook

Notebook za nemalou cenu, který nahrazuje iPad s operačním systémem OS X. Tak by se skutečně dal označit MacBook od Applu, který slouží spíše na základní věci jako konzumaci internetu, sociálních sítí, prezentací a snadné kancelářské nebo školní práce. 12″ Retina displej s LED podsvícením a IPS technologií, kde se ovšem ušetřilo je výkon 1,1 GHz s Turbo Boots na 2,4 GHz nebo 1,2 GHz s Turbo Boots až 2,6 GHz. 8GB RAM jsou již základem a kapacita o velikosti 256 GB nebo 512 GB pevně přidělané k základní desce. Nesmíme zapomenout na USB-C rozhraní, ke kterému budete na 100% potřebovat redukci, jinak si nepřipojíte žádné zařízení, SD kartu nebo třeba druhý displej.

39.990 až 47.990,- Kč

MacBook Air

Skvělé přenosné zařízení pro lidi, kteří potřebují dlouhou až 12-ti hodinovou výdrž baterie, ale za cenu vynechání Retina displeje, výkonu omezeném na 2,2 GHz Intel Core i7 s možností Turbo Boots na 3,2 GHz, maximálně 8GB pamětí RAM a kapacitou od 128GB do maximálně 256 GB samozřejmě SSD disků. Nabízen je v 11″ verzi nebo 13″ velikosti displejů. Takové zařízení už zvládne méně náročnější práci, ale rozhodně to není na stříhání a export např. filmů ve vysokém rozlišení, zde prostě výkon a kapacita nebude stačit. Dnes je série MacBook Air asi nejrozšířenější mezi studenty VŠ.

27.990 až 44.990,- Kč

MacBook Pro s Retina displejem

Největší možnosti co se týče výkonu a kapacity má rozhodně MacBook Pro s Retina displejem. Na jeho výkon od 2,7 GHz Intel Core i5 s Turbo Boost na 3,1 GHz až do 2,5 GHz Intel Core i7 s Turbo Boost 3,7 GHz jiný MacBook nemá. 8 až 16 GB RAM na desce a kapacitou 128 až 512 GB. Próčko je rozhodně nejtěžším notebook od Applu, ale obsahuje největší výkon, který ve velkém využívají profesionálové pro stříhání videí, tvorbu hudby, fotografií nebo grafických prací.

39.990 až 76.990,- Kč

MacBook Pro

To je ten původní MacBook, který je v prodeji cca od roku 2011 a rádi ho všichni vyšperkovávají maximální podporovanou kapacitou pamětí RAM a dvou pevných disků viz. TIP redakce.