iphone-5s-champagne-03-780x678Všechny důležité komponenty na výrobu našeho oblíbeného telefonu si Apple objednává ze všech koutů světa. Nejvíce z Číny a Tchaj-wanu. Materiály na výboru jednotlivých komponent musí však urazit obrovskou cestu. Když sečteme všechny vzdálenosti, tak bychom se podle Edwarda Humesa dostali až na Měsíc.



Většina komponentů jako například Touch ID, se nevyrábí v jedné továrně, ale potuje mezi několika jinými továrnami.

Když si vezmene součástku Touch ID, vše začíná v provincii Hunan, která se nachází v Číně. V této lokalitě sídlí společnost Tens Technology, která vyrábí velmi tvrdé safírové sklo, které je především odolné proti poškrábání. Toto sklo je navíc vázáno na kovový kroužek, aby došlo k spojení skla ke kroužku, musí sklo cestovat do provincie Jiangsu (cca 550 mil), kde se pomocí speciální technologie spojí. Safírové sklo včetně kroužku je následně posláno na polovodičový závod, který se nachází v Tchaj-wanu. Cesta zabera dalších 1000 mil. Tohle je pouze cesta Touch ID, když si představíte, že iPhone se skládá ze stovky takových komponentů, tak je tento výrobní proces velice náročný jak ekonomicky tak i ekologicky.

Edward Humes je autorem knihy Door to Door. V této knize popsal, cestu elektroniky, která musí procestovat extrémní vzdálenosti, než se dostane do naších životů. Celý tento proces přirovnal k vaření jídla, kdy každá ingredience je z jiné části světa.

Zdroj: cultofmac.com