tsmc icon logoApple je již teď dohodnutý se společností TSMC na výrobě nových procesorů A10 pro iPhone. Společnost bude procesory pro Apple vyrábět nově, dříve to měl na starosti Samsung. TSMC tvrdí, že dokázala dotáhnout proces výroby 16nm čipů, které se jinak nazývají „fan-out“ do maximální úrovně a to pro zákazníka, kterého nesmí jmenovat.



Výrobní technika „fan-out“ umožňuje začlenit křemíkové čipy a polovodičové součástky dohromady, což vede k výkonnějším a kompaktnějším chipsetům.

Tato výrobní technika se bude používat u nadcházejícího telefonu společnosti s názvem iPhone 7. To umožní vyrobit ještě tenčí rámeček a větší kapacitu baterie, než jsme byli doposud zvyklí. Ovšem partnerství mezi Apple a TSMC nebude nejspíše končit pouze u výroby „šestnáctkových“ čipů, ale pro příští rok jsou již chystané „desítkové“ čipy, které by se měli objevit na procesoru A11 pro iPhone 7s.

TSMC navíc údajně připravuje svůj výrobní proces „sedmičkových“ čipů a začne jej používat v čipových sadách pro zákazníky na začátku příštího roku. Jestli je Apple jedním z těchto zákazníků se zatím neví. TSMC ale řekla, že nebude „sedmičkové“ čipy schopná masově vyrábět před rokem 2018. „Sedmičkových“ čipů bychom se tak mohli dočkat nejdříve u iPhone 8 s procesorem A12.

Samsung samozřejmě není pozadu se založenýma rukama a již teď vyrábí své „desítkové“ čipy. „Sedmičkové“ budou následovat hned poté.

Zdroj: phonearena.com