apple hacker icon logoNová hrozba zaměřená na iOS zařízení byla objevena pracovníky přes bezpečnost Patrickem Kellym a Mattem Harriganem, která z Vašeho oblíbeného iPhonu a iPadu opět udělá jenom drahé těžítko, tak jako před několika měsíci chyba s datem 1.1.1970, pokud se přihlásíte do škodlivých Wi-Fi sítí.



Proč by se někdo připojoval úmyslně na škodlivou Wi-Fi síť, říkate si? Protože to udělá neúmyslně. Vysvětlení je jednoduché a to v tom, že iOS zařízení využívají automatické připojování k dostupné síti, ke které se již předtím připojil. Dokonce si to tedy ani neuvědomíte. Tedy, dokud nebude pozdě.

Jak se v poznámce od bezpečnostních pracovníků píše:

„Například, použijete připojení ve své oblíbené kavárně Starbuck’s, které je zdarma a má název „attwifi“. Díky automatickému připojování to v budoucnu nebudeme muset už dělat manuálně a iPhone či iPad se připojí automaticky. Z útočníkova pohledu je tohle zlatá příležitost. Proč? Jediné co totiž potřebuje udělat je vytvořit svou vlastní síť nazvanou právě stejně jako je třeba „attwifi“ v místě, kde se nejvíce uživatelů připojuje. A to jsou hodně využívané kavárny. Jakmile se uživatelé připojí k jeho „fake“ wifi, může se útočník pokusit kontrolovat, upravovat nebo přesměrovávat provoz v síti pro všechna iOS zařízení.“

A poté co se připojíte, na Vašem nevinném iPadu či iPhonu může útočník vzdáleně nastavit datum na 1.1.1970 – problém objeven dříve v tomto roce – a udělat z Vašeho telefonu nefunkční hračku.  Naštěstí je zde řešení! Jednoduše updatujte své zařízení na verzi iOS 9.3.1 nebo novější, kde problém s datumem je již vyřešen. Dokud Apple problém s Wi-Fi nevyřeší, doporučuji nenechávat Váš telefon či iPad automaticky připojovat k síti a dělat vše ručně.

Hacker - icon

Zdroj: cultofmac.com