apple_imac_colorsČas letí jak voda a u technologií to platí trojnásob – právě dnes, 6. května 2016, dospěla řada počítačů iMac, které byly představeny rok po návratu Steva Jobse. Do dnešního dne se najdou tisíce fanoušků, kteří doma první iMac stále mají.



iMac se hned od uvedení na trh v roce 1998 stal vlajkovou lodí řady Macintosh. iMac spolu s osobním přehrávačem iPod, významně přispěl k oživení zájmu o produkty Apple v druhé polovině devadesátých let a tím firmu vytáhl z hluboké krize. K popularitě iMacu přispělo i využití USB portů, estetická stránka i chytrý marketing ze strany Apple.

Původní iMac vycházel z nikdy nerealizovaného projektu MacNC (terminálový Macintosh bez pevného disku) a částečně též z platformy referenčního hardwarového designu pro PowerPC (CHRP). První model měl procesor PowerPC G3 233 MHz, 512 KB L2 cache, 32 MB RAM a 4 GB pevný disk. Dodával se s operačním systémem Mac OS 8.1, brzy aktualizovaným na 8.5. Infračervený port a CD mechanika na čelní straně počítače byly převzaty z tehdejších notebooků Apple.

noartificial

Zdroj: wikipedia.org