ios_10_iconApple včera večer představil svůj další operační systém pro iPhony, iPody a iPady a několik minut na to tuto verzi uvolnil i pro registrované vývojáře. My jsme proto neváhali a iOS 10 také nainstalovali, abychom mohli vše pečlivě otestovat. Podívejte se, jak vůbec iOS 10 vypadá.



Lock Screen

První změna, na kterou hned po instalaci narazíte, je uzamčená obrazovka. Ta se samotná nijak nezměnila (až na nový font), ale obsahuje hned několik změn v používání. Pokud totiž přetáhnete obrazovku doleva, objeví se vám Notifikační centrum, které můžete sami upravit a to i pomocí aplikací třetí stran. Pokud obrazovku posunete na druhou stranu, spustíte fotoaparát – nahrazena tak byla malá ikona v pravém dolním rohu. V případě, že vám někdo napíše nebo vás upozorní nějaká aplikace, iOS 10 vše opět zobrazí na uzamčené obrazovce, ovšem se zcela novým designem.

lock screen ios 10

iMessage

Obrovskou a také velmi příjemnou změnou prošla jedna z nejdůležitějších aplikací – Zprávy. Ta dostala nespočet nových funkcí, které ještě více oživí konverzaci mezi dvěma lidmi. Nutno podotknout, že pro Českou republiku je některé funkce omezené, ovšem nedivil bych se, kdyby Apple do podzimu vše napravil. Nově tak můžete poslat nejen text, ale i namalovat vlastní slovo, které se krásně druhého uživateli přehraje. Zároveň můžete text doprovodit, například ohňostrojem. Pokud máte u kontaktu nastavenou fotografii, zobrazí se nově přímo při psaní zpráv.

iMessages ios 10

imessages ios10

Control Center a Notification Center

Pokud čekáte, že konečně budete moci upravit vlastní Control Center a umístit sem tak tlačítko pro vypnutí dat – nejde to. I tak se ale Apple na tyto části zaměřil a vytvořil něco zcela nového. Notifikační cetrum mi ovšem přijde nedodělané a s příchodem další bety se můžete těšit na opravu. Control Center působí svým designem opravdu jinak, dokonce obsahuje i více barev. Zajímavé také je, že obsahuje dvě části – jedna obsahuje všechny ikony známé z iOS a druhá přehrávač hudby.

ios 10 control center

 

Možnost mazat nativní aplikace

Apple konečně umožnil mazat již předinstalované aplikace. To pomůže především majitelům 16GB iPhonů. Kompletní seznam aplikací, které lze smazat, najdete zde.

aplikace ios10

Nový design kontaktů

Menší změny designu se dočkaly i kontakty. Ty nyní nabízí až čtyři bubliny s možnostmi (záleží na typu zařízení, které má druhá strana)

kontakty ios 10

Aplikace Domácnost

Dlouho očekávaná aplikace konečně přišla s iOS 10. Díky aplikaci Domácnost totiž můžete mít celý svůj dům či byt pod kontrolou z jednoho místa – vašeho iPhonu. Po krátkém nastavení a přidání příslušenství můžete ovládat světla, zamykat dveře nebo dokonce sledovat bezpečností kameru.

aplikace domov ios 10

Apple Mapy

Změnou designu prošla i aplikace Mapy. O nových funkcích zatím zmínky ale nejsou.

mapy iOS 10

Kompas

Dokonce i aplikace Kompas, kterou někdo dokonce ani jednou neotevřel se dočkala nových a velmi zajímavých funkcí. Ukáže vám nadmořskou výšku, přesné souřadnice a město s krajem, ve kterém se nacházíte.

kompas iOS 10

Hodiny

Z nějakého důvodu Apple změnil i barvu pozadí v aplikaci Hodiny. Zde se také objevila nová funkce, kterou je Večerka. Ta vám umožní si pomocí několika otázek nastavit pravidelný budík, která pomůže vašemu zdraví.

budík iOS 10

Apple Watch

Nově vám aplikace Watch ve vašem iPhonu nabídne i přístup k App Store a možnost si zvolit z několika nových ciferníků. Nabízí se zde i možnost měnit barvu.

apple watch iOS 10