AR72014-WWDC-2016-wallpaper-2-576x1024Tak jako každý rok pořádal Apple letošní WWDC, které se konalo dnes, 13. června 2016 od 19:00 hodin v Bill Graham Civic Auditorium v San Francisku. Na eventu se mihlo hned několik novinek, které fanoušci už očekávali, ale zároveň i několik malých překvapení.



První nadšenci stáli před budovou už od rána, ale nejvíce lidí bylo vidět 2 hodiny před začátkem. Hodinu na to začala ochranka pouštět novináře a ostatní účastníky dovnitř. Zde je čekalo menší občerstvení a usazení na vlastní místo, kde stráví zbytek večera.

app_store_iconStatistiky App Store

Hned na začátku Apple jako klasicky řekl něco málo o App Store. Podle statistik do dnešního dne je 13 milionů registrovaných vývojářů, z toho 2 miliony nových za poslední rok. V App Store se nachází 2 miliony aplikací a ty se mohou chlubit více než 130-ti miliardy stažení.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19.05.36 (2)

Watches_Apple_Watch_Icons-512watchOS 3.0

Dočkali jsme se představení watchOS 3.0, které se chlubí především svou obrovskou rychlostí. Oproti jeho předešlé verzi je až 7-krát rychlejší a to potvrzovali přímo na pódiu. Nová verze operačního systému s sebou rovněž přináší Control Center, který můžeme znát mimo jiné z iOS, a umožňuje tak rychlejší přístup k některým funkcím hodinek.

Na keynote se ukázala i funkce „Scribble“. Ta umožňuje pohodlnější a rychlejší psaní na klávesnici. Tato funkce je zatím dostupná ve dvou jazycích – angličtině a čínštině. Zde je poprvé na keynote vidět, že Apple prezentuje i čínský trh.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19.17.35 (2)

Nově se také objevuje funkce SOS a zde je vidět, že se společnost opět zaměřuje na zdraví svých uživatelů. Ta totiž umožňuje zavolat pomoc v případě ohrožení života. Zároveň pošle vaše souřadnice lidem, které máte předem nastavené. Dalšími funkcemi jsou i takové, které dokážou pomoci vozíčkářům. Dokonce nechybí ani funkce, která vás naučí správně dýchat, pokud jste ve stresu.

Dokonce se objevují nové ciferníky! Slavný Micky Mouse se dočkal i své ženy, které můžete měnit i barvu šatů a to podle barvy řemínku. Za zmínku také stojí i podpora aplikací třetích stran v případě Apple Pay.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19.13.00 (2)

apple_tv_icon tvOStvOS 10

Samozřejmostí bylo představení i další verze tvOS. Hned na začátek se mohla společnost pochlubit více než 6 tisíci aplikace, které jsou pro tuto krabičku dostupné a více než 1300 video kanály. Nově je také možné ovládat Apple TV pomocí ovladače v iPhonu.

Velkou změnou prošla i Siri, ta je nyní chytřejší. Zatímco dříve mohla vyhledat pouze mezi dostupnými kanály, nyní pro příkazu vyhledá i videa na YouTube. Za zmínku určitě stojí i možnost připojení do kabelové sítě.Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19.32.08 (2)

Poslední dobou se spekulovalo i o tzv. Dark mode, který měl obohatit iOS 10. Společnost se nakonec rozhodla této funkce využít u svého tvOS, kde bude možné přepnout vzhled systému do tmavších barev.

ios_10_iconiOS 10

Snad nejvíce očekávané téma, které mělo přijít, bylo představení iOS 10 a i toho jsme se samozřejmě dočkali. Nová verze obsahuje kompletně přepracovaný Lock screen a novinku v podobě rozsvícení telefonů, když zvednete telefon. Díky novým notifikacím můžete odepisovat vašim přátelům přímo ze zamknuté obrazovky. Nově je také podpora třetích stran.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19.52.16 (2)

Velkou a velmi důležitou novinkou je dostupnost Siri i pro vývojáře, což by mohlo znamenat i rychlejší nástup na český trh. Siri také přináší spoustu nových funkcí.

iOS nově dokáže rozeznávat obličeje na fotkách, místa i události a díky tomu si zapamatovat všechny tyto informace pro další využití. Není ovšem jasné, jak bude tato služba fungovat v ČR. Samozřejmostí je ovšem ohled na soukromí uživatelů, takže se nikdo jiný k těmto datům nedostane. V iOS se nachází nová funkce Vzpomínky, která uchová vaše zážitky na místa a lidi, se kterými jste na daném místě byli.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 20.01.44 (2)

Velkou změnou prošla i aplikace Apple Maps, která dostala kompletně přepracovaný design. V její databázi se také nachází mnohem více míst, takže vám bude dávat i tipy na výlety.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 20.08.08 (2)

Dalším tématem se stala služba Apple Music, která se už může chlubit více než 15 miliony platících uživatelů. Velkou a zároveň příjemnou novinkou je její nový design, který působí jednoduše. U jednotlivých písní se nachází i jejich track, takže si můžete udělat vlastní karaoke pouze s vašim iPhonem.

Dalším velkým krokem je HomeKit. Nová aplikace Home na vašem iPhonu, která vám umožní ovládat různá chytrá zařízení. Je jednoduše určená pro chytrou domácnost. Aplikace je dostupná pro iPhone, iPad, Apple Watch a Apple TV. Dokonce přes ní můžete sledovat bezpečností kameru, kterou máte doma.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 20.19.54 (2)

Obrovského updatu se dočkala aplikace iMessages – posílat YouTube videa, odkazy a obrázky. Kamera je také mnohem lepší a emoji se zobrazují 3x větší. Slova můžete vyměnit za emoji a poslat tak zajímavější zprávu. Objevuje se i funkce „Bublinové efekty“. Díky nim můžete psát zprávy hned o něco zajímavěji a využít lépe pocitů. Můžete posílat ručně psané zprávy. Pomocí iMessages můžete i posílat hudbu z Apple Music.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 20.28.49 (2)

macos sierra iconmacOS Sierra

Craig Federighi, který přišel na jeviště o nové verzi mluvit ukázal seznam všech operačních systémů a všem tak bylo jasné, co se bude dít – přichází zcela nový název – macOS Sierra.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19.37.24 (2)

Další užitečnou funkcí v novém macOS je Auto Lock. Tímto Apple usnadňuje a zrychluje odemykání Maců, nebude totiž potřeba psát heslo. Pokud například otevřete MacBook a máte v blízkosti iPhone, přiložíte prst pro ověření otisků přes Touch ID na iPhonu a Mac se odemkne. Funkce podporuje také Apple Watch.

Objevila se i zajímavá funkce ClipBoard, která usnadňuje práci mezi více Apple produkty. Pokud budete například pracovat v poznámkách na iPadu a rozhodnete se jít pracovat na MacBook, díky této funkci váš pokrok jednoduše budete sdílet.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19.40.27 (2)

Nový macOS nově umožní dramaticky zmenšit úložiště odstraněním nepotřebných souborů. Applu se povedlo díky této optimalizaci povedlo zvětšit úložiště z 20 GB na 150 GB, což je obdivuhodný výkon.

siri iconSiri pro Mac

Na hlasovou asistentku Siri jsme netrpělivě čekali a přáli si ji v novém macOS. Apple naše přání vyslyšel. Siri v novém macOS najdeme v pravém horním rohu (vedle Spotlight) a taky v Docku jako samostatnou aplikaci. Po aktivování se zobrazí černé okno v pravém horním, kde stačí vyslovit příkaz a Siri vše zpracuje. Siri toho umí opravdu hodně, ale zároveň se má co učit.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19.45.08 (2)

Applepay-logoApple Pay

Díky novému macOS je možné používat i Apple Pay v prohlížeči. V praxi to znamená, že na e-shopu, který bude Apple Pay podporovat, budete moci zaplatit pomocí této služby pouze ověřením TouchID na iPhonu. Díky těmto nových funkcím je platba přes Apple Pay mnohem rychlejší a pohodlnější. na Amazonu vám dokonce stačí jedno pouhé kliknutí.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 19.42.25 (2)

swift iconSwift Playground

Poslední zmínkou byla i zbrusu nová aplikace Swift Playground, určená pro malé vývojáře. Tak je totiž provede světem programovacího jazyku Swift a zároveň je naučí programovat. Dostupná bude zcela zdarma s příchodem iOS 10 ovšem pouze pro majitele iPadu.

Snímek obrazovky 2016-06-13 v 20.51.33 (2)