apple_music_iconApple podal předběžný návrh nových licenčních autorských poplatků, které by vedly ke zjednodušení v procesu placení skladatelům a hudebním vydavatelstvím. Jedná se o změnu tzv. „all-in“, a byla by spravedlivá, jednuchá a transparentní, na rozdíl od neuvěřitelně komplikované struktury, která nyní existuje.



Společnost navrhuje za přehraného umělce 0,00091$ ze streamu nebo 9,1 centrů za interaktivní stream jednoho uživatele (zákazníka). Ovšem velký dopad by to mělo na služby nabízející streamování hudby zcela zdarma a tím je např. Spotify nebo YouTube. Takové řešení by mohlo přinutit společnosti a následovně uživatele platit 9,1 centů, tedy necelý dolar měsíčně za využívání streamu.

Tento model se samozřejmě službám nabízející stream zdarma (nebo s reklamou) líbit nebude. Řešení tady však je v podobě placení tohoto měsíčního poplatku za stream jednoho uživatele, který by byl placen právě z těchto doprovázených reklam u hudebního obsahu. Ovšem ve výsledku by se pro uživatele v takovém modelu nic nezměnilo a firmy by pouze více platily, místo samotných uživatelů.

Apple-Music-logo náhledový obrázeZdroj: billboard.com