facebook-messenger-on-pc-02Společnost Facebook před nějakou dobou zveřejnila na svém webu zprávu, ve které stálo prohlášení, že Facebook chystá kompletní zašifrování své velmi oblíbené aplikace Messenger. Facebook tak reagoval na zabezpečení konkurenční aplikace Whatsapp.



Minulý týden se na webech objevila informace, že samotná aplikace Messenger není tak zabezpečena, jak bychom si mohli myslet a dokonce může hrozit i reálný únik informací.

Belgická bezpečnostní agentura Inti DeCeukelarie uvedla ve své zprávě, že v rámci aplikace Facebook Messenger dochází k úniku informací během komunikace s jiným uživatelem. Veškeré odkazy, které si mezi sebou uživatelé posílají, jsou uloženy v databázi Facebooku pod zvláštním kódem, který lze zpětně dohledat a také i použit! Každý zaslaný odkaz je totiž naprosto unikátní.

Během testování byli vývojáři schopni najít 70 různých odkazů, během 10 minut a to bez znalosti konkrétního odesílatele či příjemce. Agentura Inti DeCeukelarie kontaktovala společnost Facebook s tímto hrůzným zjištěním a Facebook ji ujistil, že se nejedná o žádný bug, ale o specifickou vlastnost, která se nedá nijak zneužít. Ze samotné databáze lze dostat jen konkrétní odkaz, ale ne kdo odkaz zasílal a komu. Problém může nastat v situaci, kdy přes Messenger zašlete nějakému známému odkaz na svůj Dropbox účet, na kterém máte nasdíleny citlivé data. Proto doporučujeme přes aplikaci Messenger neposílat odkazy, které se týkají nějakých vaších důležitých dat.

Zdroj: bgr.com