iPhone SE Rose Gold icon applenovinkyKaždý v dnešní době má smartphone – ať už se jedná o iPhone, konkurenční Samsung nebo Huawei, jejich přítomnost je pro nás důležitá a drtivá většina lidí cítí pocit úzkosti, pokud ho nemá u sebe. Spousta z nás si to ani nepřipouští, ale na iPhonu se opravdu stala závislá.



To o sobě tvrdí i český umělec Aleš Růžička, jenž i sám řekl, že s telefon tráví více času než s ostatními lidmi. Možná proto se rozhodl ve svém umění pokročit na jinou úroveň – rupturalismus. Jak už název trochu napovídá, jde o „rupnuté“ displeje.

ruptualismus1

Aleš pomocí těchto předloh poté maluje své obrazy. Nejde ovšem jen o pouhé plátno – podle něho totiž každý prasklý displej skrývá určité emoce, které má právě ten obraz vyjadřovat – jen si vzpomeňte sami, jaké to bylo, když se vám na displeji iPhonu objevila pavučina.

„Je to zajímavý fenomén, který jsem chtěl reflektovat ve své tvorbě. Ta provázanost mobilního telefonu s našimi životy. Trávím s ním víc času než s kýmkoli jiným. Tu ztrátu jsem zažil hned několikrát. Vždycky, když se mi rozbil displej, bylo to, jako by se něco ve mně zlomilo. Totální ruptura… Napadlo mě, že telefon je taková malá černá skříňka. A když displej telefonu praskne, ruptury se stanou zápisem, ve kterém je možné číst příběh jeho autora.“ zmínil autor.

https://https://www.youtube.com/watch?v=NXOVai2tgfs

Zdroj: ruptualismus.cz