pokemonSenátor Al Franken z Minnesoty žádá po Nianticu tzn. vývojářích aplikace Pokemon GO, aby vyjasnili, jak je to s daty uživatelů a polohových služeb, kteří využívají hru Pokemon GO. Toto prohlášení padlo pouze pár hodin po vydání aktualizace s odstraněním bezpečnostních chyb.



Rychle rostoucí základna uživatelů vzbuzuje v senátorovi myšlenky ohledně shromažďování velkého množství osobních údajů vč. jejích e-mailových adres a samozřejmě souhlasu se zpracováním dat. Nyní tato data patří společnosti Niantic a senátor chce záruky, že nebude s daty nakládáno např. prodejem jiné společnosti. Problematiku soukromí uživatelů a bezpečnost navyšuje také věk mnohdy mladších hráčů.

Senátor Al Franken konkrétně požaduje:

1. Pokemon GO uvedla, že shromažďuje širokou škálu osobních údajů uživatelů, bez omezení na profilu uživatele a informace o účtu, jejich přesné lokalizační údaje a informace získané prostřednictvím cookies. Můžete mi vysvětlit přesně, jaké informace shromážděné Pokemon GO je nezbytné pro poskytnutí nebo zlepšení služeb? Existují nějaké jiné účely než, pro které Pokemon GO aktuálně shromažďujete všechny tyto informace?

4. Pokemon GO uvedla, že údaje uživatelů mohou být sdíleny s Pokémon Company a „poskytovateli služeb třetí strany“. Můžete poskytnout aktuální seznam poskytovatelů služeb? Mají jít informace Pokemon Go uživatelů také k s investorům v Pokemon GO?

6. Můžete popsat, jak Niantic zajišťuje, aby byl poskystnut smysluplný souhlas rodičů k použití dat jejich dítětí? Na rozdíl od veřejně dostupných zásad ochrany osobních údajů, jak to Niantic informovat rodiče o tom, jak jsou informace o jejich dítěte sesbírány a použity?

pokemon-go-nick_statt-screenshots-1.0

Zdroj: 9to5mac.com