zajímavé aplikace dne iconNěkteré aplikace jsou užitečné, jiné pobaví, další naučí. Aplikace NNTB je takovou, která se snaží dělat svět kolem nás lepší a bezpečnější. Nápad na tuto aplikaci navíc přinesli sami studenti z brněnského gymnázia.



Jan Sláma a David Špunar si všimli toho, že se s šikana vyskytuje na spoustě škol, ale je věcí, o které se nemluví. Možná proto, že nikdo neví, co s ní. Rozhodli se proto tuto situaci změnit a vytvořili aplikaci, která pomůže s řešením tohoto bubáka.

Aplikace je určena k tomu, aby mohl člověk, který šikaně „přihlíží“ pomoci osobě, která je šikanovaná. Nežaluje tak agresora, ale pouze oznámí, že se dotyčná osoba (oběť) necítí ve škole dobře. O zbytek už se postará psycholog.

Podmínkou je, že do programu musí být škola přihlášena. NNTB běží téměř dva měsíce. Do programu už se ale přihlásilo přes pět set škol. První desítky žádostí ale byly zaznamenány už v den spuštění. Hlásili se samotní studenti, kteří chtěli pomoci druhým.

Všechno hlášení je zcela anonymní, a tak se nemusíte bát žádných narážek nebo divných pohledů. Aplikace je jednoduchá a nebudete v ní nikde tápat. Jejím jediným úkolem je pomoci lidem ve vašem okolí. Má i webové rozhraní, kde můžete šikanu nahlásit i bez chytrého telefonu. Tak přestaňte přihlížet špatnostem ve vašem okolí a začněte pomáhat i vy.