Hackeři napadli nemocniční systém spadající pod NHS, ten je rozšířen i po celém světe. Lékaři se tak museli vrátit k tužce a papíru. Jeden z lékařů pro BBC uvedl, že od NHS obdrželi jediný úkol a to okamžitě vypnout všechny počítače.



Kyberzločincům se podařilo proniknout do systému, kam umístili virus této zdravotní organizace, následně se potom šířil virus i do dalších nemocnic. Rozhodně se nejednalo o neškodný malware, ale virus začal automaticky šifrovat obah počítače a uživateli pouze zobrazil oznámení, že musí pro dešifrování zaplatit výkupné. Ani zaplacení výkupného přitom neznamená, že se uživatelé dostanou ke svým dokumentům. Často je totiž pouze zástěrka k vylákání peněz. NHS muselo doslova odříznout veškeré počítače od sítě, jinak by hrozilo ještě mnohem mohutnější zavirování. Lékaři zároveň vyzvali občany, pokud to není skutečně vážné, tak aby nevyhledávali lékařskou pomoc, protože se nemůže nikdo dostat k dokumentům o pacientech. Kolem 21.00 (12.5.2017) se podařilo sítě NHS opět zprovoznit, ale

Kaspersky Lab, Cybersecurity firma, však zaznamenal minimálně 45.000 útoky ve 74 zemí. Nejhorší bylo bylo i Rusko, následně Ukrajina, Indii a Tchaj-wan, uvedla firma. Uživatelé v Latinské Americe a Africe byly také.

Na podrobný vývoj útoku se můžete podívat na mapě útoku.

Zdroj: nytimes.com