Thunderbolt 3, který je kompatibilní s USB-C čekají velké změny v roce 2018, to mají být totiž uvolněny bezplatné licence pro tento konektor a proto očekávají v Intelu velký rozmach a nasazení do notebooků, počítačů a tabletů.



Tento krok by měl pomoci rozšířit ekosystém Thunderbolt tím, že protokol bude dostupnější pro technologické firmy a výrobce příslušenství. Intel očekává, že Thunderbolt bude mít kompatibilní vývoj čipů třetích stran s cílem urychlit celou řadu nových zařízení a uživatelských zkušeností.

Intel uvedl, Thunderbolt 3 vestavěný do procesoru by mohl otevřít cestu pro tenčí a lehčí zařízení, i když současný regulátor Thunderbolt 3 používá i Apple u nejnovějšího MacBooku Pro má velikost 10.7mm x 10.7mm, takže jakákoliv základní deska by pravděpodobně byla zanedbatelná.

V čem bude mít větší přínos je pravděpodobně zvýšená energetické účinnosti Thunderbolt 3, dláždí cestu pro delší životnost baterie.

Thunderbolt 3 obsahuje napájení, USB, DisplayPort, HDMI a VGA přes jeden port, který sdílí konstrukci konektoru USB-C, vytváří jeden standard pro připojení většiny příslušenství a periferií.

Apple je nejnovější MacBook Pro má dvě nebo čtyři Thunderbolt 3 porty v závislosti na modelu.

Zdroj: macrumors.com, appleinsider.com