OS News hlásí, že Fraunhoferovu institutu už vypršely poslední patenty kolem formátu MP3, a to je důvod, proč přestanou licencovat tento formát. Po více jak 25 letech, co by poprvé vyvinut formát MP3 pro digitální hudbu byl oficiálně ukončen.



Hlavní organizace zodpovědná za licencování pro kodéry a dekodéry to dnes oznámila s platností od konce minulého měsíce.

Apple byl samozřejmě z velké části zodpovědný za popularizaci formátu, ale také jeho zánik. Apple představil svůj revoluční přehrávač iPod v roce 2001, ale netrvalo dlouho a Apple začal místo toho používat v roce 2003 vynikající formát AAC. Ten je vhodný pro živé streamování nebo televizní a rozhlasové vysílání využívající moderní ISO-MPEG kodeky. Ty mohou přinést více funkcí a vyšší kvalitu zvuku při mnohem nižší přenosové rychlosti ve srovnání s MP3.

Apple se však tehdy dostal u MP3 do křížku s Fairplay Digital Rights Management (DRM), tehdy došlo k několika antimonopolním žalobám, kde bylo tvrzeno, že Apple konal protiprávně a bránil zákaznikům iTunes přechodu ke konkurenčním zařízením. Tyto spory nakonec Apple vyhrál.

V roce 2007, Apple přestal používat DRM a místo toho vkládá doklad o koupi do souboru AAC, takže je možné vysledovat původ dokladu o koupi, pokud by byl soubor sdílen v peer-to-peer sítích.

Zdroj: 9to5mac.com