Nemusíte být zkušený psycholog k podezření, že existuje přímý vztah mezi duševním zdravím mladých lidí a skutečností, že většina z nich tráví podstatnou část svého času používáním telefonu na sociální média, stejně jako tablety nebo počítače.



Ale je používání určitých sociálních platforem špatné pro blaho dospívajících a mladých lidí? Zajímavé odpovědi na tuto otázku lze nalézt ve zprávě z nedávného průzkumu, který Royal Society for Public Health (RSPH) ve Velké Británii, kde byl proveden průzkum na počátku roku 2017. Zdá se, že sociální média mohou být užitečné i riskantní zároveň.

V průzkumu, výzkumníci požádali téměř 1500 mladých Britů ve věku 14 až 24, aby se podělili o své myšlenky na pět nejpopulárnějších platforem: Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter a YouTube. V mnoha případech respondentů jsou sociální média uznaná jako příčina deprese nebo pocitu úzkosti. Kvalita spánku je také ovlivněna tím, že zůstanou vzhůru pozdě do noci a po probouzení kontrolují zprávy, ale RSPH říká, že jeden z pěti mladých lidí to udělat tak jako tak. Ale zároveň i „špatné“ sociální média mohou přinést pozitiva a pomoc při udržování vztahů, prostřednictvím zpráv.

YouTube jako jediné je platforma s čistým pozitivním dopadem, což znamená, že má schopnost dělat více dobrého než špatného v duševním zdraví mladého člověka.

Naopak Instagram a Snapchat má velice negativní účinky. Twitter a Facebook má o něco lepší výsledky, ale stále „v červeném“, jak můžete vidět níže.

Zdroj: phonearena.com