Apple a Qualcomm se poslední týden začínají přít o licence bezdrátových mikroprocesorů k GPS, Wi-Fi, mobilním datům a dalším čipům. Výrobce čipů tzn. Qualcomm si účtuje zvláštní licenční poplatek a to 1% z celkové ceny produktu.



Samozřejmě, čím je vyšší cena iPhonu např. i kvůli větším nákladům na Touch ID, Retina displej popř. budoucí OLED displej, tak tím se neúměrně zvyšuje i cena samotných mikroprocesorů. To je přitom nepřiměřené zvyšování hodnoty procesorů, které nemají vliv na finální cenu produktu.

Do iPhonu 7 a iPhonu 7 Plus dodává tyto čipy Intel a Qualcomm. Zajímavostí je, že v New Yorku jsou mikroprocesory na LTE od Qualcommu výrazněji rychlejší, než ten stejný typ vyrobený Intelem.

Tvrzení, že většina inovací u iPhonu je v rukou Qualcommu je čistě mylná a pořád jde o finální produkt, bez ohledu na implementovaný čip od jedné nebo druhé firmy.

Apple tvrdí, že Qualcomm si nespravedlivě „vybírá svou daň“ na inovacích iPhonu účtováním licenčního poplatku jednoho procenta z celkové hodnoty smartphonu, a to navzdory tomu jaké dodává komponenty do zařízení.

Qualcomm byl výhradním dodavatelm 3G a LTE modemů pro iPhone do loňského roku, ale Apple začal odebírat i od společnosti Intel a to se Qualcommu najednou samozřejmě nelíbí.

Zdroj: macrumors.com