Mar Zuckerberg má dlouholeté plány s drony Aquila, aby mohl poskytnout internet pro více než 4 miliardy lidí po celém světě, kteří internet aktuálně nemají. Jedná se o solární drony patřící pod společnost Facebook a právě tato společnost nyní dokončuje zkušební lety v Arizoně.



Dron Aquila je připraven pokrývat internet po celém světě a to pomocí slunečních paprsků. Horizontální vrtule, mnoho čidel, křídla a spoilery.

Testování dronů je sledováno pomocí technického týmu, který sleduje živý stream z vrtulníku letícím za dronem, řekl nadšeně Martin Luis Gomez, ředitel Facebooku pro letecké platformy.

Dron váží 453 kg a má rozpětí křídel delší než Boeing 747. To létá převážně na autopilota, ale personál na zemi může ovládat tento dron i ze země.

Úspěšně jsme shromáždili velké množství údajů, které nám pomáhají optimalizovat výkonnost Aquila“ řekl Zuckerberg. „Nikdo nikdy nepostavil bezpilotní letoun, který by létal celé měsíce ve vzduchu, takže musíme doladit každý detail.

Dlouho se přitom mluvilo o této technologii, jako revoluci, kterou nám předvede právě Apple. Bohužel ho nějak předběhl Facebook.

Zdroj: theguardian.com