Pokud si stále myslíte, že k pořízení dokonalé fotografie je zapotřebí technika za stovky tisíc korun, jste na omylu. Už dlouho platí, že i s kompaktem za 3 tisíce udělá dobrý fotograf skvělou fotku. Fotky níže jsou toho důkazem – jsou to totiž 4 nejlepší fotografie pořízené na iPhone, které vyhrály celosvětovou soutěž.



Soutěž IPPAWARDS se pořádá už skoro 10 let, přičemž i letošní rok má své vítěze. Dohromady se tak umístili 4 fotografové, přičemž každý z nich použil jiný model iPhonu. Pokud si tedy myslíte, že nemůžete příště se svou „šestkou“ vyhrát, protože má už pár let za sebou, mýlíte se – druhé místo vyhrál právě fotograf, který fotil na iPhone 6 Plus.

Sebastiano Tomada

Brooklyn, New York
Grand Prize Winner, Photographer of the Year

Vyfoceno na iPhone 6s

Děti toulající se po ulicích města Qayyarah. V pozadí lze vidět oheň a kouř z ropných vrtů zapálený ISIS bojovníky.

Brendan O Se

Cork, Irsko
1. místo, fotograf roku

Vyfoceno na iPhone 6s

Vyfotil jsem tuhle fotku při ranní procházce kolem přístavu v Jakartě v dubnu 2016. Jde o ruce pracovníka doku, který měl zrovna pauzu. Byl jsem opravdu překvapen tím, jak nádherné jsou textury nečistot na jeho rukách.

Yeow-Kwang Yeo

Singapore
2. místo, fotograf roku

Vyfoceno na iPhone 6 Plus

Tato čínská ulice s operou je velkou součástí čínské kultury. Bohužel současná mladá generace v Singapuru o ní již nejeví zájem. Místo toho, abych natáčel výkon místních v opeře, rozhodl jsem se jít do zákulisí a zachytit přípravy aktivit účinkujících. Všiml jsem si zde tohoto umělce, který si užívá svůj krátký odpočinek před představením. Zároveň mě velmi přitahovalo osvětlení za starým plastovým závěsem, ventilátor a celkově klidná atmosféra.

Kuanglong Zhang

Shenzhen, Čína
třetí místo, fotograf roku

Vyfoceno na iPhone 7

Udaipur je jedním z nejromantičtějších měst v Indii. V jednom z paláců jsem zahlédl jednoho z pracovníků hledícího z okna, jako by sledoval pomalý historický průběh výstavby paláce.