Apple tu bude už 10 let, co se telefonů týče a za tak dlouhou dobu prošel opravdu velkými změnami, které jsme samozřejmě mohli pozorovat i my, jakožto uživatelé iOS zařízení. Na serveru GIF TOWER máte nádherně znázorněnou každou verzi iOS až po tu nejnovější, přičemž nechybí ani povedené ilustrace. My jsme pro vás celou stránku přeložili.



iPhone OS 1 – červen 2007

Když Steve Jobs představil první iPhone v roce 2007, bylo to samozřejmě něco, co se ihned dostalo do popředí všech zájmů.O software, který iPhone poháněl (běžel na stejném základu jako MacOS), se Jobs ovšem zmínil pouze okrajově.

iPhone OS 2 – červenec 2008

Domovská obrazovka iPhonu byla emitována jakousi magickou přitažlivostí – každý vývojář na světě chtěl totiž právě na této obrazovce vidět ikonu své aplikace. Apple na to zareagoval tak, že poskytl Developer Kit a tím otevřel svou novou platformu pro externí vývojáře z celého světa.

iPhone OS 3 nebo iOS 3 – červen 2009

Třetí verze operačního systému představena jako iPhone OS 3 nakonec změnila název na již známě iOS. Bylo to také z důvodu, že Apple potřeboval operační systém pro svůj „větší iPhone“ čím se samozřejmě rozumí iPad.

Objevilo se zde i poprvé několik velmi důležitých novinek – uživatel mohl využít funkce kopírovat/vložit. Byl představen zároveň slavný Spotlight a možnost hlasového ovládání.

iOS 4 – červen 2010

Multitastking – funkce, bez které si dnešní uživatel nedokáže ani představit život, se právě v iOS 4 dostala ven. Zároveň bylo možné iPhone více přizpůsobit podle sebe – měnit tapety a vytvářet složky. Značeného vylepšení se dočkala funkce Mail a objevil se i FaceTime.

Na samotném vrcholu byl potom představený iPhone 4, který se chlubil svým vysokým Retina rozlišením obrazovky.

iOS 5 – říjen 2010

Mnohé z těchto nových funkcí iOS 5 se netýkaly pouze iOS – ale celého ekosystému Applu. Společnost totiž představila iCloud, čímž položil obrovský kámen pro budoucí využití. Nově se objevuje i iMessages a Notification Center. Do iOS se zároveň dostává i hlasová asistentka Siri.

iOS 6 – září 2012

Další verze vedla k velkému bodu a to odstranění již předinstalovaných aplikací jako byl YouTube a Google Maps. Apple se tak zbavil závislosti na Googlu a představil svou vlastní aplikaci Mapy.

Verze přinesla i vylepšení iCloudu a silnější integraci s FaceBookem. Objevuje se i nová aplikace Passbook (v současné době známá jako Wallet).

iOS 7 – září 2013

iOS 7 představovalo největší změnu designu v historii platformy vůbec. Vše bylo ploché, jednodušší a barevné. Do čela designu iOS se totiž dostal Jony Ive.

Kromě změny designu se zde objevují i některé novinky – dotykové Touch ID umožňující odemčení zařízení pomocí otisku prstu. Apple přidal i Control Center a možnost přenášet rychle soubory díky AirDrop.

iOS 8 – září 2014

Apple opět trochu opravuje design iOS, ovšem největší novinkou je funkce Continuity, díky které propojíte více vašich zařízení a můžete tak využít iMessages třeba na Macu.

iOS 8 se celkově stalo více otevřenější – uživatelé mohli začít využívat widgety a to tak vývojářům dává ještě větší svobodu než dříve.

Apple se zároveň pomalu otevírá novým trendům, jako je HomeKit a HealtKit.

iOS 9 – září 2015

Další verze se nově snaží více předpovídat chování svého uživatele – hlavním tématem se tak stává proaktivita. Ve zkratce to tak znamená, že systém si je vědom kontextových informací, jako je čas a místo a pracujeme s nimi.

Aplikace Mapy je obohacena o trasy veřejné dopravy a navrhuje zajímavá místa v blízkosti. iOS 9 se zaměřuje zejména na stabilitu a výkon.

iOS 10 – září 2016

Nejnovější verze, která se otevírá zejména externím vývojářům – ti nově mohou jak do App Store, tak i do iMessage vytvářet svůj obsah. V iMessage se nově objeví samolepky, uživatel může využít efektů či dalších vymožeností.

Apple zároveň odstranil slavné Slide to unlock.