Pro důležité lidské hodnoty, jako jsou historie a životní prostředí má společnost obrovský cit. Místo, kde vyrostl futuristický komplex budov, známý pod názvem Apple Park skrývá historický odkaz, který se Apple rozhodl z části zachovat.



V kampusu, který se pyšní nejmodernější architekturou a technologiemi, najdeme stavbu vymykající se všem okolním. Protipólem moderních budov je přes sto let stará budova, ke které se váže zajímavý příběh.

Roku 1916 byla na pozemcích rodiny Glenndening, která se přistěhovala do USA v padesátých letech devatenáctého století, vystavěna obyčejná stodola. Mladí manželé Robert a Margareth Glenndeningovi byli Skoti a příchodem do městečka Cupertino se rázem staly prvními evropskými obyvateli.

Když roku 1851 začali manželé hospodařit, neměli žádné peníze a byli nuceni spát ve stanu. Postupem času se jim začalo v hospodaření dařit a za vydělané peníze si postavili dům, v jehož okolí pěstovali nejrůznější plodiny. Tou dobou se však v Americe vyvíjelo právo a s tím byli spojené i nejrůznější problémy. Jeden takový potkal i mladý pár. Původní majitel pozemku, který se k němu doposud nehlásil, najednou vznesl nárok na půdu a majetek. Manželé byli donucení pozemek za nepřiměřené peníze vykoupit a díky tomu až do smrti Roberta zadlužili.

Pozemek po smrti otce připadl ženě a dětem. Každý hospodařil na své části, ale duch rodiny se na farmě držel stále. Postupem času se sourozenci zemědělských plánů vzdali a vše prodali svému bratru Johnu Leonardovi, který vybudoval v roce 1916 stodolu jako hlavní sídlo farmy. Do roku 1968 byla stodola a přilehlé pozemky majetkem rodiny, avšak v těch letech začala místní firma pozemky skupovat. Budovy v okolí se začaly bourat, až zůstala jen stodola. Pozemky pak prodali společnosti Hewlett-Packard a Ridgeview, které na ni vystavěly rozsáhlý kancelářský park. Stodola byla celou dobu zachována a využívána jako skladiště a místo pro pořádání zaměstnaneckých pikniků.

Pozemky se na počátku století dostaly do rukou Applu a ta na nich nechala vystavět již zmiňovaný Apple Park. Přestože stodola nikdy nebyla chráněna zákony a nepatřila do historického dědictví, obyvatelé Cupertina stáli o její zachování. Dokonce i starosta Cupertina požádal Tima Cooka aby stodolu kvůli historické a lidské hodnotě zachoval. Stodola byla tedy rozebrána a po úpravách okolních terénů znovu vystavěna na původní místo.

Zdroj: businessinsider.com