Před pár dny se na internetu objevil zákeřný vir, který obtěžoval i některé uživatele jablečných počítačů. Vir s názvem Win32/Diskcoder.C Trojan měl za úkol jediné – zablokovat počítač a z obětí dostat nemalé peníze.



Vir funguje poměrně jednoduše – každý napadený uživatel pošle peníze na Bitcoinovou peněženku, přičemž každá platba je vždy poslána jinam – to tak způsobí, že je nelze zpětně vystopovat a ani zablokovat samotné transakce.

V případě ransomwaru Win32/Diskcoder.C Trojan však útočníci tolik rozumu neměli. S jednotlivými obětmi komunikovali pomocí emailu na posteo.net. V případě, že jste tedy chtěli svůj počítač odblokovat, museli jste na tento mail odpovídat. Toho si ovšem všimli právě provozovatelé serveru posteo.net a ještě ten den stihli emailovou adresu zablokovat. Ve zkratce to tedy znamená, že nebylo možné s útočníky komunikovat a zaplatit tak výkupné.

Vir Win32/Diskcoder.C Trojan se zaměřil především na bankovní sektor, ovšem útoku se nevyhnulo ani několik domácností. Mezi 10ti nejvíce napadenými státy se objevila i Česká republika a to na předposledním místě.

Zdroj: novinky.cz