Jaký je rozdíl mezi iCloud zálohou a iTunes zálohou? V tomto článku se podíváme přesně na tento rozdíl. Obě zálohy dokáží obnovit vaše iOS nastavení a data na zařízeních iPhone, iPad nebo iPod touch v případě ztráty, poškození, či přenesení na nové zařízení.



iCloud zálohování vám pomůže ušetřit místo a vytvořit kopii dat a informací do cloudové služby iCloud. Jste schopní obnovit a přenášet na nové zařízení. Jediné co budete potřebovat je dostatečná kapacita místa a Wi-Fi připojení k internetu. Nepotřebujete žádný počítač nebo notebook, stejně jako je jedno, zda jste doma nebo někde jinde na Wi-Fi. Zálohuje se nejen nastavení, ale i fotogalerie, videa a zástupci stažených aplikací.

Pro většinu případu si však při zálohování na iCloud budete muset přikoupit větší místo na iCloudu. Důvodem je pouze 5 GB na iCloudu zdarma. Proto počítejte s pravidelným měsíčním nákladem navíc.

Dobře se podívejte na nastavení, co vše chcete zálohovat, aby jste potom nebyli nepříjemně překvapení, že máte v zařízení pouze polovinu dat po obnovení.

Výhodou je možnost nastavení automatického zálohování, když iPhone nebo iPad nepoužíváte, je připojený k Wi-Fi a zapojený v nabíječce.

Zálohy se vždy šifrují.

Záloha nezahrnuje hudbu, knihy nebo videa, které nejsou v iTunes Store a přidali jste tyto soubory pomocí iTunes (tzn. např. mp3).

Aplikace se stáhnou znovu do iOS zařízení (pouze pokud jsou v App Storu stále dostupné). To stejné platí i o hudbě, filmech z iTunes Storu nebo knihách z iBooks Storu.

iTunes zálohování je ve srovnání s iCloud zálohováním zcela zdarma. Musíte však počítat s tím, že je potřeba mít volné místo v počítači, iMacu nebo MacBooku, aby se tam vešla celá kapacita vašeho iPhonu nebo iPadu. Pokud tedy máte 128 GB iPhone, tak potřebujete více jak 128 GB volného místa, i když není iPhone plně zaplněný.

Kompletně všechna data jsou uložená přímo v aplikaci iTunes, takže se nemusíte obávat, že by se některá data neobnovila do iOS zařízení. To je velká výhoda ve srovnání se zálohováním na iCloud. Doporučujeme však dělat i zálohy samotného počítače, kde je i aplikace iTunes u počítačů Mac je to např. nativní software Time Machine.

Nevýhodou je ruční synchronizace popř. pomocí Wi-Fi, nebo automaticky po připojení iPhonu, či iPadu k počítači. Zároveň můžete časem ručně smazávat starší zálohy, aby vám nezabíraly zbytečné místo.

Zálohy se mohou a nemusí šifrovat, podle nastavení, které si zvolíte.

Rozhodnutí je na vás, každému vyhovuje něco jiného, osobně v redakci vyznáváme spíš kompletní zálohování do iTunes, kde máte jistotu všech vašich dat, kromě Touch ID, které se nezálohuje nikdy a nikam. Dále data Apple Pay a data z aplikace Zdraví, ale tato data jsou automaticky synchronizovaná na iCloud i v nastavení zálohování do aplikace iTunes.