iPhone SE (special edition) byl v loňském roce výzvou pro Apple. Nikdo neměl ani ponětí o tom, že tento model vůbec vyjde. Úniků bylo také málo. Tento model, který vychází z iPhonu 5S (2013), byl obohacen o čip A9 a 12 megapixelový fotoaparát, který může nabídnout i iPhone 6s. Dalo by se říct, že po nešťastném iPhonu 5C (2012) je iPhone SE pravděpodobně nejúspěšnějším modelem na trhu smartphonů střední třídy. Vzhledem k jeho přívětivé cenové nabídce, je tento model do dnešního dne stále objednáván po celém světě.



Zatímco jsou všechny oči upřeny na letošní iPhone 8, který bude odhalen 12. září 2017, objevují se další zvěsti o aktualizovaném iPhonu SE 2, který by měl být uveden na začátku roku 2018, což budou přibližně dva roky po uvedení iPhonu SE. Co by měl tento iPhone SE 2 obsahovat se dočtete níže.

Čip Apple A10 Fusion

Předchozí model iPhone SE byl poháněn procesorem Apple A9. Očekává se, že high-endové iPhony, uvedené v září tohoto roku, budou mít nejnovější čip A11. Bylo by tedy rozumné předpokládat, že iPhone SE 2 bude poháněn čipem A10 Fusion, kterými disponují iPhone 7 a iPhone 7s Plus. Je to proto, že Apple rezervoval nejrychlejší a nejnovější čipy pro své nejvýkonnější iPhony. Tak například Apple TV 4. generace, která byla odhalena společně s iPhonem 6s v roce 2015, měla Apple A8 čip z předchozího modelu iPhone 6.

I přes vysoké náklady na výrobu komponent by se mohl čip A10 Fusion ukázat jako adekvátní, jelikož nebude telefon vybaven natolik, jako prémiový model iPhone 8, mezi jehož výbavu by patřil displej s vyšším rozlišením nebo rozpoznávání tváře. O tyto fuknce by samozřejmě iPhone SE 2 přišel. Ve skutečnosti by díky nižšímu rozlišení displeje, než kterým disponuje iPhone 7, model se stejným čipem A10 Fusion, měl rychlejší a plynulejší systém. V porovnání s A9 má A10 o 40% vyšší výkon CPU a o 50% vyšší výkon GPU.

iPhone SE byl již znám svou překvapivě dobrou životností baterie. Díky architektuře čipu A10 Fusion by tedy mohla být životnost mnohem delší. Co se operační paměti týče, disponoval původní iPhone SE 2 GB paměti RAM. Vyšší 3 GB paměti RAM jsou k dispozici pouze pro iPhony s označením Plus. Vzhledem k tomu, že nesou 4,7 palcové iPhony pro rok 2017 také 2 GB RAM, je velká šance, že bude mít menší iPhone SE 2 stejnou paměť.

Fotoaparát z iPhonu 7

Stejně jako iPhone SE dostal 12 megapixelovou zadní kameru se clonou f/2.2 jako iPhone 6s, je velmi pravděpodobné, že iPhone SE 2 získá novější 12 megapixelový senzor s větší clonu f/1.8, kterou nyní disponuje iPhone 7. Větší clona by znamenala, že by byl objektiv schopen zachytit více světla. Tím pádem by byly fotografie mnohem čitelnější i v horších světelných podmínkách. Quad-LED blesk s technologií True Tone by se měl u iPhonu SE 2 také objevit.

Největší překážkou pro inženýrský tým ale bude integrování optické stabilizace obrazu (OIS) do zadní kamery iPhonu SE 2. OIS pomáhá dvěma věcem a těmi jsou lepší detaily fotografií zachycených při horších světelných podmínkách a zamezování „otřesů“ při nahrávání videa.

Mluvíme-li o přední kameře, poslední iPhone SE dostal pouze 1,2 megapixelovou kameru se clonou f/2,4 namísto 5 megapixelové kamery se clonou f/2,2. Nepřekvapilo by nás, kdyby se iPhone SE 2 vyrovnal iPhonu 7 tím, že by dostal stejnou 7 megapixelovou kameru se clonou f/2.2.

Vylepšený displej a 3D Touch? Možná..

Jedním z největších rozdílů mezi původním iPhonem SE a iPhonem 6s byla absence podpory pro 3D Touch. Ten rozpoznává různé úrovně tlaku na obrazovce a umožňuje uživateli využívat zkratky pro rychlejší provádění běžných úloh v rozhraní iOS.

S příchodem iOS 10 byl 3D Touch lépe integrován do celého operačního systému. Existuje slušný počet aplikací třetích stran, které tuto funkci využívají. K dnešnímu dni zůstává iPhone SE jediným, aktivně prodávaným iPhonem, který nepodporuje technologii 3D Touch. To ovšem neznamená, že by byl iPhone bez 3D Touch zastaralý – letošní iOS 11 je totiž navržen právě pro práci s iPhonem 5s, iPhonem 6 a iPhonem 6 Plus. Přizpůsobení potřebného hardwaru pro 3D Touch nemusí být u 4palcového displeje nijak zvlášť obtížné. Bylo by zklamáním, kdyby touto funkcí iPhone SE 2 nedisponoval.

Rychlejší Touch ID druhé generace

Touch ID druhé generace bylo představeno u iPhonu 6s a 6s Plus a dramaticky snížilo čas potřebný k odemčení iPhonu. iPhone SE obsahuje prvotní Touch ID, které bylo představeno již s iPhonem 5s.

Pokud bude mít iPhone SE 2 skutečně 3D Touch, jak je uvedeno výše, měl by otevřené dveře pro další změnu – domovské tlačítko zvané solid-state. iPhone 7 a iPhone 7 Plus mají právě toto domovské tlačítko, které fyzicky „nekliká“. Taptic Engine, obsažený v těchto dvou modelech, generuje zpětnou vazbu simulující klepnutí na tlačítko. Jakou to má souvislost s 3D Touch? Taptic Engine je odpovědný právě za zpětnou vazbu v podobě vibrace při používání gesta 3D Touch. Nebylo by ani výhodné mít mechanické tlačítko domovské stránky. Důvodem je větší opotřebení při opakovaném používání. To by mohlo v budoucnu znamenat problémy s jeho fungováním.

Další velkou výhodou tohoto tlačítka by pak byla certifikace IP67 pro odolnost vůči vodě a prachu. Je však velice pravděpodobné, že bude chtít společnost tuto výhodu využívat spíše pro prémiové modely iPhone, nikoliv iPhone SE 2.

5. Životnost baterie

iPhone 5s byl napájen baterií s kapacitou 1560 mAh. iPhone SE, zachovávající stejné rozměry svého předchůdce, navýšil kapacitu baterie na 1624 mAh. U zařízení se podařilo dosáhnout výrazně lepší životnosti baterie než u předchozího modelu. To může být přičítáno nižší spotřebě čipu A9.

V podobném duchu by si měl i iPhone SE 2 zachovat dobrou životnost baterie právě díky integraci čipu A10.

Velkým krokem Applu by také mohlo být odstranění 3,5 mm konektoru sluchátek z iPhonu SE 2, což by poskytlo více prostoru pro větší baterii, dotykový displej s 3D Touch nebo fotoaparát s OIS.

iPhone SE 2 přinese určitě mnoho novinek v podobě čipu Apple A10 Fusion, lepší kamery a vylepšeného Touch ID. Přestože bychom uvítali 3D Touch a optickou stabilizaci, obáváme se, že by Apple pravděpodobně tyto novinky u iPhonu SE 2 přeskočil právě na základě nižší ceny.

Zdroj: iphonehacks.com