Fitbit tento týden představil svoje první skutečně chytré hodinky s modelovým názvem Ionic. Ty byly navrženy tak, aby mohly konkurovat právě Apple Watch. Zatímco Fitbit Ionic je zařízení orientované hlavně na fitness a sport, nově nabídne plnohodnotný operační systém s názvem FitbitOS, obchod s aplikacemi, přizpůsobitelné ciferníky a platební systém NFC s názvem Fitbit Pay. Tyto hodinky budou pochopitelně podporovat párování s operačními systémy iOS, Android a Windows.



Design

Co se vzhledu týče, názor uživatelů je velmi subjektivní, ale stojí za zmínku, že Fitbit Ionic mají mnohem sportovnější vzhled. Redaktor společnosti Verge, Chaim Gartenberg, zdůrazňuje, že by ale tento design nemusel být příliš vhodný pro šaty nebo formální události. To by mohla být veliká výhoda pro Apple Watch. Ty jsou nabízeny v několika různých variantách a mohou se tedy přizpůsobit různým situacím.

OS & App Store

Největší změnou pro Fitbit Ionic je zavedení otevřeného operačního systému, který byl částečně vytvořen na základě OS Pebble. FitbitOS jsou podle stránek Engadget „impozantně zralý“ pro začínající operační systém. Samozřejmě má ale různá omezení.

Vzhledem k tomu, že je FitbitOS relativně mladičký software, vývoj aplikací bude z počátku spíše zaměřen na chytré hodinky, které jsou už delší dobu na trhu. V současné době podporuje FitbitOS aplikace Accuweather, Pandora, Strava a Starbucks.

Ionic budou samozřejmě vybaveny sadou aplikací první strany, včetně virtuálního trenéra „rebranded Fitstar“. Tento Trenér bude obsahovat animované instrukce pro různé tréninky. tato aplikace ale bude v plné verzi poskytována formou měsíčního předplatného, které aktuálně činí 7.99 dolarů nebo 40 dolarů za roční předplatné.

WatchOS mají na druhou stranu mnohem podrobnější operační systém s  integrací iOS a Siri.

Hardware

Nyní ohledně hardwaru, který Fitbit Ionic nabídnou. Ty budou vybavené senzory GPS, snímačem tepové frekvence a krevního tlaku, hliníkovým tělem z materiálu řady 6000 (slitina hliníku – hliník, hořčík a křemík) a LCD dotykovou obrazovkou o velikosti 1,42″. Odhadovaná výdrž baterie bude přibližně čtyři dny na jediné nabití. Toto číslo ale pravděpodobně klesne na přibližně 10 hodin za předpokladu, že bude GPS používáno nepřetržitě.

Současná generace Apple Watch Series 2 nabídne podobnou sadu senzorů, ale oproti Fitbit Ionic nabídne oLED Retina displej a konstrukci z nerezové oceli a keramiky. Apple Watch mají naopak o trochu konzervativnější odhad baterie a to přibližně 18 hodin na jedno nabití. To se ale samozřejmě liší podle použití.

Oba přístroje pak nabídnou vodotěsnost do 50 metrů.

NFC platby

Zatímco je integrace Apple Pay již dlouhou dobou funkcí Apple Watch, může mít řešení NFC plateb společnosti Fitbit mírnou výhodu. Fitbit Pay, jak se nazývá tato platební platforma, bude údajně akceptována všude, kde budou akceptovány bezkontaktní transakce karet American Express, Visa a MasterCard. Apple Pay pracuje na druhou stranu pouze s maloobchodníky, kteří jsou kompatibilní právě s technologií NFC společnosti Apple. Těch je mnohem méně, než u Fitbit Pay.

Konektivita

Pokud jde o možnosti připojení, Fitbit Ionic a Apple Watch Series 2 nabídnou zhruba stejné možnosti. Tento boj se ovšem může změnit s uvedením Apple Watch Series 3 na trh, které budou disponovat LTE modulem, které hodinkám umožní pracovat mnohem nezávisleji.

Cena & Dostupnost

Fitbit Ionic budou uvedeny na trh v říjnu a jejich cena bude začínat na 299,95 dolarech. Příslušenství bude při vydání omezeno pouze na dvě varianty pásků: sportovní pásek za 29,95 dolarů a kožený pásek za 59,95 dolarů. Hodinky budou k dispozici v konfiguracích Blue Grey/Silver Grey, Slate Blue/Burnt Orange a Charcoal/Smoke Grey.

Zdroj: idropnews.com