Jan Brezina vydal ve spolupráci s naším magazínem nové video pod projektem Alisczech. Výběr klávesnic pro nový iPad Pro 10,5” je po hříchu malý. Jednou z nejpřímočařejších voleb je klávesnice Smart Keyboard, kterou Apple nabízí přímo v rozměru nového iPadu, s českými popisky a v několika barvách. Jaká je v praxi?



Apple Smart Keyboard
Obrovskou výhodou Smart Keyboard je její skládací konstrukce a miniaturní rozměry. Jde o nejkompaktnější řešení, které ve složeného stavu chrání displej a v rozloženém slouží jako klávesnice a stojánek zároveň. S iPadem Pro je propojena Smart konektorem na boku iPadu, ze kterého je i napájena. Jaké jsou výhody a nevýhody?

Výhody Smart Keyboard
Největší výhodou je minimální tloušťka a hmotnost. I s klávesnicí zůstává iPad velmi kompaktním řešením a neztrácí na své mobilitě. Klávesnice je skvěle dílensky zpracovaná, použité materiály odolné a klávesnice přežije i nějaké to polití apod. Najdete na ní speciální klávesy pro ovládání iPadu včetně změny jazyka. K dispozici je verze s českými popisky, klávesnice je tichá na na iPadu díky magnetům skvěle drží v rozloženém i složeného stavu.

Nevýhody Smart Keyboard
Klávesnice bohužel není podsvícená, což je škoda. Protože byla formátově přizpůsobena iPadu, nemá rozměr plnohodnotné klávesnice a klávesy jsou menší než v případě Macbooků. To může a nemusí být nepříjemné. Stejně tak chybějící náklon klávesnice není příliš ergonomický při dlouhém psaní. Klávesnici nejde dlouhodobě používat pro psaní na klíně, protože se začne prohýbat. Stejně tak při výrazné dlouhodobé zátěži (kolem 20 000 znaků denně) může docházet k zasekávání často používaných kláves. Další slabinou je pouze jediný úhel, pod kterým je iPad ke klávesnici připojen. Ten nelze měnit. Klávesnice bohužel nijak neřeší uložení pera a nejde používat v kombinaci s novými pouzdry. Lze ji naopak kombinovat se Smart Case. V neposlední řadě je na zvážení její ultimátní cena skoro 5000 Kč.

Pro koho je vhodná?
Pokud hledáte fyzickou klávesnici pro iPad Pro, která umí 100% využít možností iOS, požadujete co nejmenší rozměry a jste ochotni zaplatit požadované peníze, budete pravděpodobně spokojeni. Pokud s iPadem Pro opravdu hodně cestujete, je praktická a pro kratší psaní i pohodlná. Čím intenzivněji na ní budete psát, tím víc začnou vynikat její nevýhody.