LaCie Rugged Thunderbolt + USB-C je pekelně drahý disk, který kromě originálního designu slibuje extrémní odolnost. Zkusili jsme ho utopit, přejet motorkou, vyhodit z okna paneláku, prostě věci, které se externím diskům běžně stávají. Co všechno tahle záležitost dokáže přežít?



LaCie Rugged Thunderbolt + USB-C 

Na první pohled jde o sympatické zařízení, který ocení každý majitel Macu, který cestuje. 2 TB externí disk je vybaven Thunderbolt 2 portem a zároveň i USB-C rozhraním, takže ho připojíte ke starým i novým Macům. Slibuje odolnost vůči prachu, postříkání vodou, extrémním teplotám a pádu ze 2 metrů. Navíc na krabičce je velký nápis up tp 10Gb/s.

Druhý pohled už tak veselý není. Menším písmem  je napsáno, že reálná přenosová rychlost je cca 170MB/s, což je trochu rozdíl. Když uvidíte cenovku přes 6 000 Kč za 2TB verzi, tak se opotíte a máte pocit, že někdo spadl z hrušky. A když to po vás chce instalovat nějaký divný software při prvním připojení, tak si klepete na čelo. Takže co si o tom všem myslet?

Nejde o normální externí disk, jde o disk, který přežije i extrémně nevhodné podmínky. Pokud hledáte externí úložiště na cesty, nejlépe jako záložní disk, pak to celé kupodivu smysl dává. Jak uvidíte ve videu, disk přežije opravdu hodně. A pokud máte strach z toho, že podle Murphyho zákonů se dřív nebo později disku stane něco strašného, což se stane, jsou to ty nejlépe investované peníze. Koneckonců podívejte se sami, co všechno vydržel.

Crash test LaCie Rugged

Vyzkoušeli jsme pád z 1 m, což je výška psacího stolu. Vyzkoušeli jsme pád ze 2 m na beton, což se může stát, když vám disk vyletí z otevřeného batohu. Zkusili jsme jej omýt vodou, což se může stát za deště i ponořit na minutu do vody, což se stane, třeba ve vaně při sledování filmu. A zašli jsme i dál. Přejeli jsme disk opakovaně motorkou, což by nepozorný řidič mohl dokázat. A na závěr jsme si nechali pád ze sedmého patra, což simulovalo vášnivou domácí hádku. Jak to všechno dopadlo?