Velmi oblíbená aplikace „ProTube“, která nahrazovala oficiální aplikaci YouTube od Googlu byla stažená z App Storu. Apple rozhodl, že aplikace porušuje několik pravidel a proto byla aplikace stažená na žádost Googlu.



ProTube aplikace nabízela funkce, které YouTube nemá ve své aplikaci do dnešního dne, jako je přehrávání 4K videa při rychlosti 60 snímků za vteřinu, přehrávání na pozadí telefonu a režim pouze pro audio. Během své existence 3 let aplikace za 5 dolarů byla v 11 zemích světa mezi top 10 a celkem byla dostupná v 57 zemích.

Vývojář Jonas Gessner řekl: „je velmi smutné oznámit, že byl 1. září 2017 byla naše aplikace Applem odstraněná z App Storu“. Akce byla provedená po několika žádostech a hrozbách ze strany YouTube, kterou nakonec Google dokázal dohrát až do samotného konce aplikace ProTube.

Vývojář Gessner se dokonce snažil vyjednávat s YouTube, aby dospěl k nějaké dohodě, ale zjistil, že proces by byl velmi obtížný a stále nedostával jasné odpovědi na své otázky ze strany Googlu. Jonas byl neustále pod hrozbou žalob od Googlu.

Zároveň úspěch aplikace ProTube neunikl ostatním vývojářům a ti se snaží dělat klasické klony této aplikace, ovšem z dlouhodobého hlediska aplikace dopadnou úplně stejně jako ProTube.

Zdroj: macrumors.com