Rok co rok čekají lidí po celém světě na představení nového modelu a tento den letos opět nastal. Apple nám na letošní keynote představil další generaci, tentokrát jde o pokrokový iPhone 8 a iPhone 8 Plus. Letos se tedy žádné „s“ modely nekonají.



Zatímco v minulém roce jsme mohli vidět neustálé navyšování škály barevných provedení, iPhone 8 si koupíte pouze ve třech barvách. Oproti předchozí „sedmičce“ se jeho design ani nijak neliší, dokonce i čočka v případě většího modelu si zachovala stejné umístění, což je původně neočekávalo. Zajímavé je ale provedení, kdy se Apple vrací do minulosti a záda telefonu jsou tak skleněná – má to ale svůj důvod.

Velkým přínosem je především nový čip s názvem Apple A11 Bionic, který z telefonu dělá opět výkonnější zbraň a to až o 25% oproti čipu A10. Nový čip napomáhá i samotného fotoaparátu, který má tak nově znatelně rychlejší ostření a lépe vypadají i samotné barvy výsledné fotografie. I fotografové portrétu by měli zpozornět – díky novým senzorům budou tyto fotografie vypadat mnohem lépe. Velmi zajímavě ovšem dopadly možnosti natáčení videa. Nejnovější model vůbec poprvé v historii Applu podporuje 1080p při 240 snímcích za sekundu (nahrazuje tak méně kvalitní slow-moiton, který bylo možné natáčet pouze při 720p) a 4K při 60 snímcích za sekundu.

Velká část prezentace patřila i rozšířené realitě, o které se mluvilo už dlouho před představením. V tu chvíli vznikalo velké množství konceptů, jak vlastně budou moci tuto funkci vývojáři využít a realita je trochu jiná – ovšem o dost lepší. Nový iPhone 8 má ukrytých mnohem více gyroskopů a spoustu dalších vychytávek, díky kterým bude moci ještě lépe s údaji pracovat. Tato funkce najde své využití především ve světě her.

Velkou novinkou je i bezdrátové nabíjení, které i „levnější model“ bude podporovat. To je pravý důvod, proč se Apple rozhodl využít skleněných zad. Výhoda je i podpora klasických Qi nabíječek, které jsou v USA na každém kroku a lidé tak budou moci svůj iPhone nabíjet všude.