iPhone 8 Plus a iPhone X jsou vybaveny pokročilý fotoaparátem s novou funkcí portrétního osvětlení, která využívá sofistikované algoritmy k výpočtu toho, jak vaše tvář reagují na světlo. Tato data se používají k vytváření světelných efektů, jako je přírodní světlo, studiové světlo, konturové světlo a světlo pro scénu.



V novém rozhovoru s reportérem společnosti BuzzFeed News John Paczkowski Apple uvádí, že studoval práci portrétních fotografů, jako je Richard Avedon, Annie Leibovitzová a holandský malíř sedmnáctého století Johannes Vermeer, aby se dozvěděli, jak ostatní používali osvětlení v celé historii.

„Nepracovali jsme pouze v portrétních fotografiích, ale šli jsme na malování,“ řekl ředitel marketingu Apple Phil Schiller.

„Pokud se podíváte na holandské mistry a porovnáváte je s obrazy, které se dělají v Asii, stylově jsou jiné,“ říká Johnnie Manzari, návrhář týmu Apple Human Interface. „Takže jsme se zeptali, proč se liší? A jaké prvky těchto stylů můžeme znovu vytvořit se softwarem?“

Apple uvedl, že si vzal to, co se naučil, vešel do svého studia a strávil nespočet hodin, kdy svítil světlo lidí z různých úhlů.

„Strávili jsme spoustu času, když lidem svítilo světlo a pohybovalo se“ dodal Manzari. „Měli jsme několik inženýrů, kteří se snažili porozumět obrysům obličeje a jak je můžeme osvětlit pomocí softwaru, a měli jsme další inženýry z křemíku, kteří právě pracují na tom, aby se proces stal velmi rychlým.

Společnost Schiller uznala, že Apple má za cíl vytvořit profesionální fotoaparát, který byl v posledních recenzích zařazen mezi nejlepší smartphony, ale dodal, že společnost se také stará o to, co může přispět k fotografování jako celku.

„Jsme v době, kdy se největší pokrok v technologii kamery děje v softwaru stejně jako v hardware,“ řekl Schiller. „A to samozřejmě hraje na silné stránky Apple nad tradičními kamerovými společnostmi.“

Softwarové vylepšení společnosti Apple umožňují každému jednoduše pomocí telefonu iPhone zachytit vysoce kvalitní fotografii, čímž eliminuje křivku učení, která může pocházet z high-end DSLR fotoaparátů od společností Canon nebo Nikon.

„Všechno je bezproblémové, fotoaparát dělá to, co potřebuje,“ řekl Schiller. „Software to ví, jak se o něj postarat. Neexistují žádná nastavení.“

Obě zadní kamery iPhone 8 Plus a iPhone X byly rozšířeny o větší, rychlejší senzory s dvojitými objektivy, nové barevné filtry a hlubší pixely. iPhone X má také optickou stabilizaci obrazu pro širokoúhlé i teleobjektivy, z nichž druhá má větší clonu ƒ / 2,4, která dovoluje více světla.

Zdroj: macrumors.com