Trojice nových iPhonů od Applu s označením X, 8 a 8 Plus má podporu globálního družicového navigačního systému Galileo. Tyto informace měl přitom Apple uvedené na stránce technických specifikacích iPhonu o měsíc dříve, než představil tyto nové vlajkové lodě.



Galileo se připojuje k existující podpoře globálního navigačního systému (GPS) provozovaného americkou vládou, globálního družicového navigačního systému (GLONASS) provozovaného ruskými ozbrojenými silami a QZSS, regionálního kvazi-zenitového družicového systému používaného v Japonsku.

Podle Evropské agentury pro globální navigační družicové systémy bude podpora Galileo v nových iPhonech umožňovat uživatelům těžit z přesnějšího umístění, které je schopné kombinovat signály GPS, GLONASS a Galileo. Galileo, říká: Agentura, má moderní signální strukturu, která je schopna pomáhat uživatelům lépe udržovat svou fixaci polohy při navigaci po celém světě. 

Podpora více satelitů také zvyšuje dostupnost signálu v městských oblastech, kde mohou budovy obklopovat oblohu a omezit počet viditelných družic. Galileo disponuje 15 provozními družicemi na oběžné dráze a třemi, které jsou v testování ve srovnání s 31 družicemi GPS a 24 satelity GLONASS. Do roku 2020 se očekává, že Galileo bude provozovat 30 družic.

Celosvětová podpora pro QZSS je také v nové sestavě Apple iPhone 2017. Modely iPhone 7 a iPhone 7 Plus prodávané v Japonsku již dříve podporovaly QZSS, ale nyní všechny iPhony nabízejí tuto funkci. QZSS, na rozdíl od systémů Galileo, GPS a GLONASS, je omezena na tři družice a je přijatelná pouze v rámci Japonska.

Zdroj: macrumors.com