iPhone X a Samsung Galaxy Note 8 v obou případech se jedná o mistrovskou práci dvou největších konkurentů. Samsung tradičně představil svojí vlajkovou loď o něco dříve, ale to je už spíše akt účelnosti. Samozřejmě nemůžeme srovnávat systém Android a iOS, protože každý pracuje jinak a také potřebuje jiný výkon pro přijatelný běh systému, zde bývá Android mnohem náročnější, než iOS.



Porovnání jednotlivých specifikací obou telefonů:

Displej

  • iPhone X má bezrámečkovou kontrukci bez Home Button tlačítka. Velký OLED displej o velikosti 5,8″ s rozšeliním 2436 x 1125 pixelů s hustotou 458 ppi.
  • Samsung Galaxy Note 8: Super AMOLED displej o velikosti 6,3″ s rozlišením 2960 x 1440 pixelů při hustotě 522 ppi.

Velikost

  • iPhone X má zhruba stejnou velikost jako jeho předchůdci. Měří 143,6 x 70,9 x 7,7 mm a váží 174 gramů. Apple byl také trochu odvážnější v designu, kde horní obruba displeje zasahuje ve střední části nezvykle výřezem do klasického obdelníkového tvaru.
  • Samsung Galaxy Note 8 je velký, vlastně se jedná už o phablet. Měří 162,5 x 74,8 x 8,6 mm a váží asi 195 gramů. Skrývá však malý rámeček v horní a dolní liště, jeho displej na bocích je zakřivený.

Ergonomicky se bude Galaxy Note 8 držet v menších rukou úplně jinak, než iPhone X. Pokud jste nadšenci větších telefonů, tak se hodně uživatelů stěžuje na snímač otisků prstů na zadní straně. iPhone X s odemykáním pomocí Face ID je mnohem působivější.

Výkon

  • iPhone X je vybaven procesorem Apple A11 Bionic s vestavěným neuronovým rozhraním. V současné době nejsou k dispozici žádná oficiální data o velikosti pamětí RAM, ale podle všech úniků a poznatků by se měl být vybaven 3 GB RAM.
  • Galaxy Note 8 má nejvýkonnější procesor dodávaný společností Qualcomm, Snapdragon 835 z USA. Může se dále pochlubit 6 GB pamětí RAM.

Zde nemůžeme srovnávat samotný výkon, protože každý systém potřebuje jiný výkon pro svůj kvalitní chod a grafickou plynulost. Zařízení od Applu mají všeobecně lepší optimalizaci, přímo na systém iOS a potřebují i měnší výkon, než konkurenti se systémem Android. Galaxy Note 8 je rychlý, ale iPhone X bude pravděpodobně na úplně jiné úrovni výkonu.

Fotoaparát

  • iPhone X má 12 MPx fotoaparát s dvojitým objektivem. Obě čočky mají optickou stabilizaci obrazu. Přední část telefonu skrývá 7 MPx fotoaparát s podporou portrétního režimu. Kromě toho čelní kamera využívá technologii TrueDepth a infračervené technologie Applu.
  • Galaxy Note 8 má také 12 MPx fotoaparát s dvojitým objektivem a sportovní stabilizací obrazu OIS. Přední část telefonu ukrývá 8 MPx fotoaparát.

Oba telefony jsou docela rovnoměrně přizpůsobeny, pokud jde o zadní kamery. Přední fotoaparát má Samsung lepší. Apple zase umožňuje více funkcí s rozpoznáváním tváří Face ID, měřící hloubku a infračervenou technologii. „Portrétní režim“ funguje u Galaxy Note 8 pouze na zadní kameře, takže si neuděláte selfie z přední kamery pro toto využití jako u iPhonu.

Další úvahy

  • iPhone X obsahuje pokročilý systém rozpoznávání obličeje Face ID namísto snímače otisků prstů Touch ID. Zařízení obsahuje ovládací první založené na gestech, která nahrazují Home Button (Domácí tlačítko). iOS 11 obsahuje ARKit, první zcela inteligentní platformu rozšířené reality. Hodnota odolnosti proti vodě je IP67 (Chráněno proti ponoření do vody. Ponoření na 30 minut do hloubky 1 metr).
  • Samsung Galaxy Note 8 obsahuje vlastní vestavěný stylus, který bude pro některé užitečný a ostatní zbytečný. Všechna tlačítka Zpět, Domovské tlačítko, Multitasking atd. jsou pouze virtuální. Rozšíření pomocí MicroSD karty. Vodotěsnost IP68 (Chráněno proti potopení do vody. Zařízení je schopné nepřetržitého potopení do vody za podmínek, které určí výrobce zařízení). Systém Android je více přizpůsobitelný, ale méně optimalizovaný na hardware zařízení.

Obě zařízení mají digitální asistenty a výdrž baterie je srovnatelná.

Cena

  • iPhone X bude začínat v konfiguraci 64 GB na 999$, u nás 29.990,- Kč, 256 GB varianta 34.490,- Kč.
  • Galaxy Note 8 začíná v 64 GB verze na 930$, u nás 26.999,- Kč.

Závěr

  • iPhone X bude rychlejší a mnohem výkonnější, bude mít také lepší kameru a dokáže na přední kameře rozpoznávat tváře k potvrzení plateb a odemykání telefonu.
  • Galaxy Note 8 phablet, ale v ergonomii existuje kompromis. Rozšířitelné úložiště a vestavěný stylus.
Zdroj: idropnews.com