Jenom den poté, co Apple představil svojí novou vlajkovou loď iPhone X vybavenou systémem rozpoznávání obličeje (Face ID), poslal americký senátor Al Franken, který je členem soudního výboru pro soukromí a technologií, otevřený dopis Timu Cookovi (CEO společnosti Apple).



Face ID je navrženo tak, aby provedlo 3D skenování, které určuje strukturu tváře osoby a přeměňuje jí na matematický model pro účely autentizace a odblokování zařízení. Apple uvedl, že Face ID je chráněno stejným kódem Secure Enclave, který uchovává údaje o Touch ID a že veškeré zpracování probíhá na samotném zařízení, aniž by byly do cloudu vloženy údaje. Dále Apple říká, že Face ID nemůže být oklamána fotkou nebo maskou.

Ve svém dopise Franken vzbuzuje obavy ohledně toho, jak Apple plánuje v budoucnu využívat údaje o rozpoznávání obličeje, rozmanitost svého výcviku, jak Apple bude reagovat na žádosti o vymáhání práva pro údaje o Face Face nebo na systém identifikace tváře a zda by mohl být oklamán fotografie nebo maskou.

  • Může Apple získat údaje o ID obličeje ze zařízení, bude společnost Apple kdykoli ukládat údaje ID obličeje vzdáleně a může Apple potvrdit, že nemá v úmyslu používat data tváře pro účely jiné než Face ID?
  • Odkud pochází jedna miliarda obrázků, které byly použity pro školení Face ID, a jaké kroky podnikla společnost, aby zajistila, že systém bude trénován na různorodých souborech tváří?
  • Identifikátor Face ID neustále hledá obličej a Apple si místně uchovává surové fotografie tváří používaných k odemknutí zařízení? Bude Apple uchovávat obtisky osob jiných než vlastníků zařízení?
  • Jakou ochranu má společnost Apple k zabránění odblokování zařízení iPhone X, když někdo jiný než majitel drží přístroj až na majitele? Jak rozezná tvář uživatele z fotografie nebo masky?
  • Jak společnost Apple reaguje na žádosti o vymáhání práva, aby získala přístup k údajům otisků prstů společnosti Apple nebo samotnému systému Face ID?

Zdroj: macrumors.com