Včerejší Apple Keynote přinesla nové Apple Watch 3, Apple TV 4K a hned tři nové iPhony. Pokud vás už nebaví číst remcání věčných kritiků o tom, jak už Apple prakticky nic nenabízí a div nekrachuje, nabízím vám alternativní pohled. Podle mě Apple představil skvělé, inovativní produkty, díky kterým předběhl konkurenci minimálně o generaci. Proč si myslím, že Apple je pořád skvělým inovátorem a těším se na novinky?



Apple Watch 3

Nová generace hodinek zachovává prakticky stejný design, rozměry, hmotnost i výdrž na baterii. Přitom Apple přidal o 70% výkonnější procesor, výškoměr a hlavně nabídl verzi s eSIM, která umožňuje telefonovat, posílat zprávy a přenášet data. Hodinky se spárují s vaší stávající SIM kartou v iPhonu, mají stejné telefonní číslo a přitom dokáží fungovat bez telefonu. To bohužel znamená nutnou podporu ze strany operátora, která je zatím omezena jen na vybrané země a vybrané operátory. To že ČR v seznamu zatím chybí asi nikoho nepřekvapí. Je to ohromná škoda, protože jsem přesvědčen o tom, že tyhle hodinky zase zcela změní pohled na nositelnou elektroniku.

Apple TV 4K

Nová verze Apple TV přináší podporu 4K rozlišení a HDR zobrazení. To samo o sobě není nic mega převratného, ale Apple slíbil, že kde to jde, iTunes nabídnou 4K HDR verzi obsahu za stejné peníze. Dokonce, pokud už máte nějaký film koupený, tak vám ho Apple upgraduje. Když si k tomu přidáte rozšiřující se nabídku televizních kanálů a hry ve 4K, zjistíte, že je to celé o obsahu. Tak jako iTunes udělali iPod, tak obsah může být největší výhodou nové Apple TV.

iPhone 8 a 8+

První dva nové telefony jsou něco jako povedená evoluce – nový design, nové materiály, nový procesor, bezdrátové nabíjení, rychlo nabíjení, nový foťák, BT 5 a další drobnosti. Apple vzal osvědčené, vylepšil co bylo potřeba vylepšit a hlavně dal solidní základ pro zcela nový obor – rozšířenou realitu (AR). Ta může úplně změnit hraní, výuku, sledování sportovních přenosů, lékařství a mnoho dalších oborů. Nový procesor může v kombinaci se správnými aplikacemi úplně změnit některé obory a pro ostatní je to super telefon za rozumnou cenu. Komu se to nelíbí, ať si koupí Samsung :)

iPhone X

Nejdůležitější novinkou je iPhone X. ten přináší bezrámečkový OLED, u kterého Apple slibuje ty nejlepší barvy a jejich věrnost na trhu. Pokud to je pravda, půjde o nejlepší displej na trhu. TouchID nahradil FaceID, technologií, která zcela mění bezpečnost a chování uživatelů. Pomocí infra projektoru promítne desítky tisíc bodů na obličej uživatele, pomocí infra kamery sejme 3D profil a pomocí umělé inteligence vyhodnotí shodu. To vše prakticky v reálném čase, za jakýchkoli podmínek a s chybovostí 1 : 1 000 000. Až praxe ukáže, jak praktické a spolehlivé to bude. Ale technologicky jde rozhodně o něco dosud nevídaného v běžné komerční sféře.

Apple je největší inovátor na trhu

Můj závěr z keynote? Apple je stále největší inovátor na trhu! Sice nepřichází s technologiemi úplně první, ale jako první přichází s funkčními technologiemi. Pro Face ID navrhl procesor, kamery, algoritmy, umělou inteligenci a navíc upravil ovládání iOS tak, aby to celé fungovalo dohromady. To je Apple – firma, která přináší fungující inovativní technologie, které reálně mění svět. Tohle je to, proč mám Apple tak rád…