O víkendu narušil nedělní bohoslužbu v texaském kostele šílený střelec. Na místě po sobě zanechal 26 mrtvých, kolem 20 lidí pak bylo vážně zraněno. Po chvíli se policii povedlo střelce zneškodnit. Na místě byl nalezen jeho iPhone, který by mohl pomoci vysvětlit jeho chování. FBI svou šanci ale zřejmě promarnila.



 

Kauza, kdy Apple stál proti FBI a odmítal odemknout teroristův iPhone je velmi známá. Teď by se mohl podobný případ opakovat. Po neštěstí FBI nalezla iPhone šíleného střelce. Ten je možné odemknout pomocí otisku prstu. Tato funkce se ale vypne po 48 hodinách.

FBI tak tuto šanci ztratila, když telefon odeslala do laboratoří. To vyšlo najevo na tiskové konferenci v úterý, když už bylo na pokusy odemknout iPhone pomocí Touch ID pozdě. Teprve zde totiž uvedli, o jaký telefon se jedná a že mají problém s jeho odemčením.

FBI se nyní bude muset poprat s větší překážkou než je samotné Touch ID. Překonat totiž bude muset kódový zámek. To už se v minulé kauze ukázalo jako velmi nákladné a může si být jista, že Apple jí s prolomením kódu nehodlá pomoci, protože v první řadě chrání soukromí svých uživatelů. Získat tak mohou části dat z iCloudu, zda jim ale pomohou je zatím otázkou.

zdroj: macrumors.com