Apple v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že může koupovat kobalt přímo od horníků v dlouhodobé dohodě nastavené na pět a více let. Zpráva je potvrzena generálním ředitelem jedné těžební společnosti, Apple diskutuje o kobaltu, který se používá v lithium-iontových bateriích pro napájení zařízení Apple.



Rozhovory ukazují, že technologický gigant má zájem zajistit, aby zásoby kobaltu pro své baterie do iPhonů a iPadů byly dostačující, protože rychlý nárůst poptávky po bateriích u elektrických vozidel hrozí, že vytvoří nedostatek surovin. Asi čtvrtina globální produkce kobaltu se používá v smartphonech.“

Očekává se, že zejména elektromobily budou mít celosvětovou poptávku po kobalt o více než dvojnásobek a to do roku 2025 a do roku 2030 více než čtyřnásobek.

Další výhodou pro Apple je přímá kontrola nad dodavatelským řetězcem kobaltu přímo z dolů, Apple by tím mohl zaručit dodržování svých dodavatelských standardů. V minulosti byla společnost např. označena, že nevědomky koupila baterie s obsahem kobaltu těženého z dětských pracovníků. Přestože Apple tvrdě pracuje na auditu dodavatelů, tak v počtu dodavatelů je tato role dost obtížná.

 

Apple není jedinou společností, která usiluje o dlouhodobé dodávky kobaltu: BMW hledá své vlastní desetileté řešení pro svůj program elektrického vozu.

Zdroj: 9to5mac.com