Již před rokem jsme informovali o tvrzení, že populární mobilní platforma WhatsApp, zabývající se zavádením platebního systému peer-to-peer, to se nyní začalo rozšířovat u uživatelů v Indii. Dnes se první obrazovka iPhonu o takovém systému objevila online prostřednictvím sociálních médií, což odhalilo seznam indických bank, které zjevně podporují start služby.



Obrázky ukazují, že platební metoda WhatsApp využije Unified Payments Interface (UPI), okamžitý platební systém v reálném čase, který vyvinula společnost National Payments Corporation of India a která usnadňuje mezibankovní transakce.

UPI je řízena rezervní bankou Indie a pracuje okamžitým převodem finančních prostředků mezi dvěma bankovními účty na mobilní platformě. Stejný systém využívá také švédská služba vyhledávání telefonních čísel Trucaller, která zavedla platby v závislosti na uživatelích v Indii prostřednictvím spojení s ICICI Bank v dubnu.

Proces UPI společnosti WhatsApp zahrnuje jen pár kroků, po kterém mohou následně uživatelé okamžitě přenést peníze na další bankovní účty uživatelů využívající WhatsApp. Platební systém by mohl být připraven k uvedení na trh v Indii v prvním čtvrtletí roku 2018, přestože plány WhatsAppu na podobný platební systém pro uživatele v jiných zemích zatím zůstávají nejasné.

Facebook má platební systém v aplikaci Messenger už nějaký čas v USA, nicméně WhatsApp zůstává mnohem populárnější v Indii a je hodně používán jako portál pro elektronický obchod, přestože ještě nenabízí žádné funkce, které tuto praxi výslovně podporují.

Zdroj: macrumors.com