Dnešním dnem začíná oficiální přenos služeb iCloud v Číně z hostitelského místa ve Spojených státech na servery vlastněné a provozované státní čínskou společností Guizhou-Cloud Big Data (GCBD).



S přesunem budou všechny účty iCloud čínských uživatelů nyní hostovány na serverech GCBD spolu s iCloud šifrovacími klíči potřebnými k odemčení účtu iCloud. Společnost Apple provedla převod tak, aby splňovala nejnovější zákony přijaté v Číně týkající se předpisů pro cloudové služby, které vyžadují, aby zahraniční firmy uchovávaly údaje v rámci země. V době původního oznámení Apple uvedl: „I když jsme se obhajovali proti tomu, aby iCloud podléhal těmto zákonům, byli jsme nakonec neúspěšní.“

Společnost se rozhodla dodržovat nový zákon v Číně místo toho, aby jednoznačně přerušila služby iCloud v zemi a způsobila špatné uživatelské zkušenosti a menší bezpečnost a soukromí dat pro své čínské zákazníky. Nyní, od dnešního dne, všechny účty iCloud na zařízení s nastavením polohy Čína budou mít své účty převedeny na hostitelskou společnost GCBD, která je vlastněna provinční vládou provincie Guizhou v jižní Číně.

Ronald Deibert, odborník na lidská práva a globální digitální zabezpečení z laboratoře Citizen Lab University v Torontu, řekl, že zákazníci společnosti Apple v Číně budou muset přijmout mimořádná a možná nepohodlná opatření, když se nebudou ukládat citlivé údaje na Apple iCloud. Apple si poznamenal, že uživatelé mohou ukončit svůj účet iCloud, pokud nechtějí, aby jejich data byla uložena společností GCBD, ale mluvčí společnosti řekl, že více než 99,9% uživatelů iCloud v Číně se rozhodlo pokračovat v používání této služby.

Zdroj: macrumors.com