Nedávno objevená chyba, která způsobuje, že aplikace a systém narazí na iPhone, iPad a Mac kvůli určitému dopisu v indickém jazyce Telugu, byl opraven v nadcházejících aktualizacích softwaru iOS 11.3 a macOS 10.13.4.



U starších verzí softwaru, včetně nejnovějších publikovaných verzí iOS 11.2.5 a macOS 10.13.3 pro veřejnost, zařízení Apple nemohou z nějakého důvodu vykreslit indický charakter znaku, což způsobí, že aplikace nebo celý systém náhle zhroutí v závislosti na tom, kde se pokouší znak zobrazit.

Pokud je znak odeslán v aplikaci iMessage, například aplikace Zprávy příjemce se zhroutí po otevření konverzace. Stejně tak, pokud je znak vkládán do adresního řádku Safari nebo Chrome v adresáři Mac, dojde ke zhroucení prohlížečů. Toto chování se rozšiřuje na prakticky jakékoliv systémové textové pole v systémech iOS a macOS, což má za následek i to, že jsou ovlivněny také mnohé aplikace třetích stran, jako je WhatsApp a Facebook Messenger.

V nejhorším případě může dojít i k tomu, že bude muset být zařízení obnoveno z DFU režimu.

Verze nových systémů, zabraňující zhroucení systému, nebo aplikace jsou dostupné zatím pouze pro vývojáře a veřejné testery, ale koncem března by měly být systémy vydány i pro širokou veřejnost.

Zdroj: macrumors.com, 9to5mac.com