Samsung na své nedělní konferenci vydal své nové vlajkové lodě – Samsung Galaxy S9 a Galaxy S9 +. Jejich hlavní vychytávkou je nový fotoaparát, ale také samozřejmě nový procesor. Právě procesor byl pravděpodobně důvodem, proč Samsung letošní modely vydal s předstihem. Bohužel však všechno nevyšlo podle plánu, protože loňské 5 měsíců staré iPhony jsou pořád o poznání výkonnější.



Nové Samsungy používají procesory Exynos 9810, kterým asistuje podle velikosti telefonu 4 nebo 6 GB operační paměti. Nové procesory však nesahají těm od Applu ani po kotníky. Nejnovější testy, které provedla společnost Anandtech těsně po prezentaci nových modelů ukazují, že Exynos 9810 je skutečně rychlý čip, nicméně procesorům od Applu se ani zdaleka nevyrovná. Proč říkám procesorům? Protože ve většině testech jej překonal nejen nejnovější A11 Bionic, ale také A10 Fusion. Čip, který se nachází v iPhonu 7 / 7 Plus!

Tak například – v oblíbeném benchmarkovacím nástroji Geekbench se nový Exynos 9810 umístil až na 3. místě a to právě za zmiňovanými procesory A10 a A11. Nutno podotknout, že A10 je procesor z konce roku 2016. V jedno vláknovém testu byl procesor A11 lepší o více než 1500 bodů. Na celou tabulku se můžete podívat níže.

Společnost Anandtech poté provedla ještě jeden benchmark, tentokrát Speedometer 2.0 – OS WebView. Ten nejen že předchozí tvrzení potvrdil, ale rozdíl mezi zařízeními ještě zvětšil!

Samsung se později k celé situaci vyjádřil s myšlenkou, že testovací telefony nebyly správně optimalizovány a tudíž nevyužívaly plný potenciál svého hardwaru. Z toho důvodu nebylo možné v benchmarcích dosáhnout výrazných rozdílů a to dokonce ani oproti loňským modelům. Otázkou však je, jestli je vůbec možné tak obrovský výkonnostní rozdíl dohnat pouhou optimalizací systému.

Zdroj: appleinsider.com