Nejvyšší soud v Paříži v pátek zamítl žalobu společnosti Apple na aktivisty skupiny Attac, kteří protestovali posledních několik měsíců v Apple Store po celé Francii kvůli neplacení daní.



Podle soudu pouhá přítomnost demonstrantů ve francouzských Apple Store bez násilí, vandalismu nebo zákazu vstupu do areálu nestačí k tomu, aby byla žaloba podána. Aktivisté prý projevili svobodu projevu a svobodu pokojného shromažďování. Soud dodal, že Attac jednal v souladu se stanovami Asociace Evropské unie a definoval protesty jako záležitost veřejného zájmu. Společnost Apple dostala příkaz na zaplacení 2 000 eur na pokrytí právních poplatků společnosti Attac.

Attac je dobrovolné sdružení, které obviňuje společnost Apple z neplacení daní. Apple již dříve uvedla, že podporuje jednotlivce a skupiny, kteří mírumilovně vyjadřují své názory, ale obvinila aktivisty společnosti Attac z vandalismu a ohrožení bezpečnosti personálu a zákazníků, což považuje za nepřijatelné. v Aix-en-Provence v loňském listopadu například aktivisté napsali text „zaplatit daně“ na skleněná okna. Apple se zatím k dnešnímu rozhodnutí nevyjádřil a není jasné, zda bude uplatňovat nějaké další právní kroky.

Zdroj: macrumors.com