Reportéři bez hranic naléhavě vyzvala novináře, kteří používají iCloud v Číně, aby se tento měsíc přestěhovali svá data od společnosti Apple, než budou předány ke kontrola jejich údaje čínské vládě, jak informoval Hong Kong Free Press.



28.2.2018 bude služba iCloud společnosti Apple přesunuta na nové servery v Číně, které bude zajišťovat firma Cloud Big Data. Firma je připravena spravovat nové datové centrum společnosti Apple, které bylo v loňském roce otevřeno v tomto regionu. Operační změna byla dohodnuta mezi společností Apple a čínskou vládou a přivedla technologický gigant do souladu s novými nařízeními pro cloud computing.

Apple říká, že partnerství s GCBD zlepší rychlost a spolehlivost služeb i produktů iCloud a ujišťuje zákazníky iCloudu, že nebyly vytvořeny žádné zadní vrátky do žádného ze svých systémů. Nicméně, svoboda tisku obhajuje obavy, že uživatelské údaje budou přístupné čínskému státu a to právě důsledkem tohoto přechodu. Začátkem týdne RWB / RSF výslovně kritizoval „připravenost Apple přizpůsobit se autoritářskému režimu Číny„.

Minulý měsíc společnost Apple kontaktovala a poradila zákazníkům v Číně, aby prozkoumali nové smluvní podmínky, které obsahují doložku, že Apple i čínská firma budou mít přístup ke všem datům uloženým na iCloud serverech. Zákazníci, kteří nechtěli používat iCloud provozovaný společností GCBD, dostali také možnost ukončit svůj účet před spuštěním přenesení dat do Číny tzn. 28.2.2018.

Pokud chce Apple nabízet své služby v Číně, tak také musí respektovat podmínky místní vlády.

Zdroj: macrumors.com