Údaje ze služby iCloud společnosti Apple byly použity k identifikaci a potenciálnímu vyhledání a zatčení provozovatele sítě Kelihos, což je systém známý pro rozesílání spamu a malwaru.



Podle prohlášení a souvisejících soudních dokladů podaných u amerického okresního soudu požádali federální agenti o přístup k účtu iCloud Petera Levashova, pro podezření na jeho spojení se sítí Kelihos, píše The Verge. Kelihos je částečně malware, který infikuje počítače pomocí nevyžádané pošty, malwaru nebo jiného škodlivého obsahu. Elliott Peterson, speciální agent FBI uvedl, že vyšetřovatelé podezřívali, že Levashov provozoval Kelihos pod přezdívkou „Peter Severa“ a „Severa“.

Po velkém úsilí byli agenti schopni spojit totožnost Levashova a Severy prostřednictvím čísel ICQ, zpráv Jabberu, e-mailových adres, příspěvků na fóru a plateb. Data získaná ze dvou serverů propojených se sítí Kelihos, která byla zachycena v Lucembursku, poukazují na Levashovův účet mail.ru, stejně jako na jiné e-mailové servery včetně Apple iCloud. Peterson věří, že Levashov používal servery pro svá různá obchodní jednání, včetně pronájmu přístupu k sítí Kelihos.

Společnost Apple souhlasila s vydáním dat. Vyšetřovatelé shromažďovali důkazy asi rok a poté, co Levashov vycestoval z Ruska do Španělska, ho místní orgány zadržely. Společnost Apple chrání údaje svých zákazníků. Apple zveřejnil výroční zprávy s podrobnostmi o žádostech vlády o informace a v roce 2014 vydal soubor pokynů pro tyto žádosti o údaje. I přesto ale společnost dodržuje platné příkazy k vyhledávání a národní bezpečnostní příkazy, o čemž svědčí i tento případ.

Zdroj: appleinsider.com