Někdy mám pocit, že tahle diskuze nikdy neskončí. Je lepší iPhone nebo zrcadlovka? Budu mít lepší fotky, když si koupím DSLR? A podobně. Odpověď je překvapivě jednoduchá. Pro drtivou většinu populace je iPhone, stejně jako většina ostatních chytrých telefonů, snazší a spolehlivější cesta k hezké fotce než DSLR. Můžete se mnou nesouhlasit, můžete se mnou polemizovat, ale to je tak všechno, co s tím naděláte.



Technické srovnání

Technicky jde samozřejmě o zcela nerovný souboj. Zrcadlovky mají mnohonásobně větší snímač, vyšší rozlišení, lepší elektroniku a často lepší objektivy. Jsou mnohem rychlejší, přesněji zaostřují, umožňují větší kreativitu atd. Zdánlivě bychom zde mohli diskuzi uzavřít, ale přiznejme si, že technická kvalita fotografií není jediný důležitý argument.

Proč iPhone vítězí?

Známé pravidlo říká, že nejlepší fotoaparát je ten, který držíte v ruce. Obrovskou výhodou iPhonu je to, že telefon máme vždy po ruce, je malý, skladný a okamžitě připravený. Dalším důležirým aspektem je velikost a hmotnost. Pokud se rozhodujete mezi několikakilovou výbavou nebo pár set gramy iPhonu, volba je jasná.

A je zde ještě jeden důležitý aspekt. Chytrý telefon za vás zpracuje fotografie a stačí vám jen zmáčknout tlačítko. U DSLR je podmínkou úspěchu správně zaostřit, správně exponovat a následně správně vyvolat snímek, což umí jen zlomek populace. Automatika a jednoduchost prostě vítězí.

Závěr?

Je to prosté. Pokud patříte mezi to jedno procento populace, co nejen zrcadlovku vlastní, ale umí ji i adekvátně ovládat, pak je pro vás lepší volba DLSR. Pokud patříte mezi zbývajících 99% populace, uděláte hezčí fotky iPhonem. A to říkám jako lektor fotografie, kterému prošly rukama tisíce nadšených amatérských fotografů.