Společnost Facebook vydala vylepšení v podobě VPN přístupu prostřecnictvím aplikace Onavo Protect pro iOS. Služby této aplikace jsou nyní součástí oficiální aplikace Facebook. Ten sice uvádí, že platí za ochranu dat uživatelů, ale v praxi dělá úplný opak, funkce totiž umožňuje Facebooku shromažďovat a analyzovat data vč. pohybu v aplikaci, které uživatelé provádí.



Nově se objevují otázka, zda aplikace sbírá data i při vypnutí VPN funkce „Protect“. Strafach zjistil, že tomu tak skutečně je, Onavo Protect totiž využívá rozšíření o aplikaci poskytovatele Packet Tunnel Provider, které by mělo trvale fungovat tak dlouho, dokud je VPN připojeno, aby pravidelně odesílalo data Facebooku. Shromážděná data zahrnují název mobilního operátora, kód mobilní sítě, mobilní kód země, jazykovou verzi jazyka a verzi iOS.

Normálně, pokud chcete zjistit, jaké data aplikace přenáší zpět na server, vytvoříte proxy server k zachycení daného toku dat. Samotná data z Facebooku jsou pak odeslány šifrovanou formou.

Facebook se vyjádřil v tomto smyslu: „Když si lidé stáhnout aplikaci Onavo Protect, která pomáhá zajistit jejich připojení, jsme si jisti, jaké informace shromažďujeme a jak jsou používány. Stejně jako ostatní VPN, chrání se jako bezpečné připojení, včetně toho, kdy jsou lidé na veřejném Wi-Fi. Jako součást tohoto procesu společnost Onavo přijímá mobilní datovou komunikaci. To nám pomáhá vylepšit a provozovat službu Onavo. Protože jsme součástí Facebooku, využíváme tyto informace k vylepšení produktů a služeb Facebooku. O této aktivitě informujeme lidi a další způsoby, které společnost Onavo používá, analyzuje a sdílí data před tím, než je stáhne. Také pravidelně kontrolujeme naše aplikace a provádíme aktualizace na základě zpětné vazby od lidí.

Zdroj: 9to5mac.com