Strach z narušení soukromí v souvislosti se stále přístupnou web kamerou na laptopech je zejména v poslední době opravdu obrovský. Sám při cestování používám čím dál tím více lidí, kteří mají kameru na svém notebooku přelepenou aby když ji nepoužívají, nemohl je nikdo vzdáleně pozorovat. Tomuto tématu se věnoval taktéž český Jablíčkář Jan Březina, na video se můžete podívat níže. V tomto článku podrobně rozebereme, jak se na zařízeních od jablečné společnosti tomuto nechtěnému zásahu do soukromí vyhnout.



Začneme zařízeními s iOS. U nich je situace jednoduchá a zároveň složitá. Můžeme vás uklidnit – iOS zařízení jsou proti vzdálenému přístupu ke kamerám opravdu skoro imunní. Díky uzavřenému ekosystému, kdy Apple kontroluje obsah jeho App Storu. I tak se však může stát, že občas nějaká aplikace proklouzne. Proto v případě iOS zařízení můžeme jenom doporučit dávat si pozor, kterým aplikacím povolujete přístup k fotoaparátu (a popřípadě mikrofonu).

Na Macu je situace zajímavější. Díky několika šikovným programům je možné bránit se o něco efektivněji. Zejména můžeme doporučit například programy Camera Guard, OverSight, nebo Micro Snitch. Všechny zmíněné si poradí s upozorněním v případě, že nějaký proces začne využívat kameru, taktéž vám umožní proces odhalit a následně ukončit či dokonce zakázat. Camera Guard v placené verzi oproti ostatním umí dokonce zablokovat přístup k mikrofonu.

Bojíte rizik spojených s webkamerami? Používáte nějaký způsob ochrany? Dejte nám o tom vědět v diskuzi na Facebooku!