Pokud ke svému každodennímu provozu používáte zkracovací službu od Googlu – goo.gl – zbystřete. Populární zkracovací služba po devíti letech provozu totiž končí. A to už na konci května. Staré odkazy však zůstanou i nadále funkční.



Služba pro zkracování dlouhých odkazů – goo.gl – poprvé spustila svůj provoz už v roce 2009. Tehdy si kladla za důraz právě zkracovat dlouhé a nepřehledné odkazy do hezčích odkazů goo.gl/xxxxx. Ty pak bylo možné bez problémů vkládat například jako zdroje k prezentacím, odkazy v emailech, atd… S tím je však konec. Jak společnost Google ve své oficiální zprávě oznámila, 30. května 2018 ukončí možnost registrace nových odkazů a tak službu již nebude možné využívat. Staré odkazy však zůstanou funkční. To je důležitá informace, neboť kdyby přestaly fungovat zkrácené odkazy za 9 let provozu služby, mohlo by to znamenat velký problém i co se týče internetu z celosvětového pohledu.

Proč Google službu ukončuje? Nejen proto, že se na obzoru objevilo už mnoho jiných konkurenčních služeb, ale zejména pro vyzdvižení nové služby – FireBase Dynamic Links. To jsou zkrácené odkazy, které fungují napříč různými zařízeními i platformami. Díky nim je dokonce možné vytvořit přímý odkaz na místo v aplikaci. Jak se vyjádřil také zástupce server Tech Republic, zkracovače URL adres kromě užitečné stránky taktéž umožnily hackerům skrýt odkazy s potenciálně nechtěným, nebo nebezpečným obsahem – odkazy, které by jinak byly zablokovány a nemohly se zobrazovat. Uživatelé, kterým bude služba scházet mohou využít alternativy ostatních provozovatelů, například známý bit.ly, nebo i český jdem.cz.

Zdroj: cnet.com