HomePod to už od svého začátku neměl jednoduché. Poprvé byl představen na loňské WWDC konferenci, nicméně od té doby jsme o něm nic moc neslyšeli. Tedy až na to, že bylo jeho vydání jenom odloženo z původního konce minulého roku. První chytré reproduktory Apple HomePod se tak ke svým majitelům dostaly až na začátku února letošního roku.



Tím však problémy neskončily. HomePod provázelo spousta nepříjemných recenzí, které kritizovaly zejména vysokou cenu, hloupou Siri, či omezenou funkcionalitu. Právě hlasová asistentka Siri, která měla být původně srdcem chytrého reproduktoru v tomto segmentu naprosto pohořela. Dokáže totiž jenom zlomek toho, co její konkurence. Přitom konkurence nabízí i mnohem levnější varianty chytrých reproduktorů. Ani toto však nebyl konec. HomePod následně provázel problém, kdy pod sebou na dřevěném nábytku zanechával bílé kruhy.

Dnes jsme vás také v jednom z našich článků informovali, že čínský server informoval o snížení výrobních kapacit pro HomePod. A stejně tak tuto informaci dnes potvrdil také uznávaný analytik Ming-Chi Kuo z KGI Securities. Podle něj Apple letos prodá jen něco okolo 2 – 2,5 milionů kusů tohoto chytrého reproduktoru. Sám potvrdil, že největším problémem je cena. Zatímco ostatní výrobci nabízejí varianty jejich chytrých reproduktorů už v řádech desítek dolarů (Amazon Echo Dot, Google Home Mini), Apple se svým HomePodem startuje až na 349 dolarech. Kuo taktéž dodal, že by se Apple měl důrazněji soustředit na vývoj hlasové asistentky Siri. Ta se podle něj za posledních 6 let od jejího představení příliš nezlepšila. O problému s vývojem softwaru jsme psali i v našem článku zde.

Kuo se taktéž zmínil, že Apple pracuje na levnějším HomePodu, který by mohl konkurovat právě chytrým reproduktorům ostatních společností. I přesto se však mluvilo o cenách okolo 150 – 200 dolarů. Kuo však vyjádřil svoje obavy, že i pokud bude levnějšímu HomePodu dařit, pomůže zvýšit prodeje jen krátkodobě. A opět zdůraznil, že pokud chce Apple v tomto odvětví zůstat konkurenceschopný, bude muset zapracovat na své asistentce Siri – přidat funkcionalitu, nové jazyky, atd… Stejně tak je však možné, že se tomuto problému bude Apple vyhýbat a do levnějšího HomePodu hlasovou asistentku vůbec neimplementuje. I toto je totiž něco, o čem se v posledních měsících v souvislosti s levnějším HomePodem šušká.

Zdroj: macrumors.com / 9to5mac.com