17. dubna 1977 byl představen světu legendární Apple II první počítače spojený s klávesnicí a nejdůležitější barevnou grafiku. Společnost Apple na West Coast Computer Faire představila i své nové firemní logo na veletrhu počítačů toho času.



Apple II, druhý počítač společnosti Apple, se stal nesmírně důležitou produktovou řadou. Rok, po Apple I, který přinesl příjmy ve výši 770 000 dolarů se číslo zvýšilo z 7,9 milionů dolarů v následujícím roce a obrovských 49 milionů dolarů. Apple pokračovala v produkci některé verze Apple II až do počátku devadesátých let.

První počítače Apple II se začaly prodávat 5. května 1977. Měly 8-bitový mikroprocesor MOS Technology 6502, který běžel na frekvenci 1 MHz, měl 4 KB RAM paměti, kazetový přehrávač a podporu programovacího jazykaInteger BASIC zabudovanou do ROM. Video ovladač zobrazoval textový režim – 24 řádků a 40 sloupců textu (jen velké písmena) a podporoval výstup na monitor a televizi. K dispozici byly také rozšiřovací karty s podporou 80 sloupců textu s malými písmeny. Uživatelé mohli data a programy ukládat na audio pásky a odtud je nahrávat zpět do počítače. Také další programovací jazyky a hry a aplikace byly dostupné na kazetách. Původní maloobchodní cena za počítač s 4 KB RAM byla 1289 USD, rozšířený model s 48 KB RAM stál 2638 USD.

Zanedlouho rozšířil Wozniak počítač o podporu 5,25 palcové disketové mechaniky, což umožnilo pohodlnější ukládání a nahrávání dat. Rozhraní, které Wozniak navrhl a zkonstruoval, je dodnes považováno za inženýrský a technologický klenot. Ovladač nepotřeboval velkou podporu hardware. Místo toho využíval časové díry software na přístup k disku. Toto řešení bylo nejenom elegantní, ale bylo také velmi laciné, což pomohlo to udržet cenu počítače v míře přístupné běžným uživatelům.

Wozniakův otevřený design počítače s rozšiřujícími sloty umožňoval připojení příslušenství od jiných výrobců. K dispozici byly sériové ovladače, kvalitnější video karty, paměťové moduly, pevné disky a síťové komponenty. K dispozici byly také emulační karty, které umožňovaly na Apple II spustit i programy určené pro jiné počítače. K dispozici byly tzv. akcelerátory, které dokázaly až zčtyřnásobit rychlost počítače.

Video z představení Apple II Stevem Jobsem:

Zdroj: wikipedia.com