Nejčastěji používané příkazy v macOS mají své vyhrazené klávesové zkratky, z nichž mnohé jsou stejné ve všech aplikacích, jako je kopírování/vkládání a zpět/vpřed. Jiné jsou specifické pro aplikaci.



Zapamatování těchto klávesových zkratek vám práci výrazně usnadní, ale Apple neposkytuje žádnou možnost zobrazení všech klávesových zkratek. Samozřejmě můžete zobrazit a přizpůsobit některé zkratky systému a aplikací v Předvolby systému → Klávesnice → Zkratky, ale nebylo by hezké, kdyby existovala jednodušší cesta? Naštěstí, vlastně existuje.

Jak zobrazit přehled klávesových zkratek v počítači Mac

  • V počítači Mac navštivte stránku mediaatelier.com/CheatSheet a stáhněte si úžasnou aplikaci CheatSheet.
  • Otevřete stažený ZIP soubor. Přetáhněte extrahovaný soubor s názvem „CheatSheet.app“ do složky Aplikace.
  •  Spusťte CheatSheet ze složky aplikace.
  • Nyní spusťte aplikaci, kterou chcete používat.
  • Podržte klávesu Command (⌘), dokud se  nezobrazí seznam všech aktivních zkratek v aktuální aplikaci na jednom místě.

CheatSheet neobsahuje nabídku lišty, ale je zde minimalistické uživatelské rozhraní vyvolané kliknutím na malou ikonu v pravém dolním rohu. Na obrazovce nastavení lze zkontrolovat aktualizace a podobně.

Chcete-li aplikaci ukončit, jednoduše zvolte možnost ukončit z nabídky nastavení nebo znovu otevřete aplikaci CheatSheet ze složky Aplikace.

Zde je několik příkladů, jak CheatSheet funguje v aplikacích Apple:

Zkratky v Safari:

Zkratky v aplikaci Zprávy:
Zkratky v aplikaci Fotky:
Zkratky v aplikaci Pixelmator Pro:
Zkratky v aplikaci Twitterrific:
Pokud jste teprve začátečníci v práci s počítačem Mac nebo se začínáte učit v profesionálních aplikacích, jako jsou Final Cut Pro X, Photoshop, Pixelmator a další, je to aplikace, která zjednoduší vaši každodenní práci. CheatSheet vyžaduje OS X Mavericks 10.9 nebo novější. Majitelé iPadu používající fyzickou klávesnici mohou také stisknout klávesu Command a získat seznam všech zkratek dostupných v aktuálně spuštěné aplikaci. Tato velmi užitečná funkce vyžaduje iOS 9 nebo novější a je skvělým způsobem, jak odhalit zkratky ve vašich oblíbených aplikacích.

Zdroj: idownloadblog.com